Біткойн став третьою за розміром фінансовою бульбашкою в історії

Поділитися

Аналітики Birinyi Associate склали графік 10 найбільших фінансових бульбашок в історії. Якщо припускати, що біткойн — це теж бульбашка, то в рейтингу він посідає третє місце після фінансової схеми щодо розвитку долини Міссісіпі в XVIII столітті і ситуації з акціями Qualcomm в 1998-1999 роках, коли їх вартість підскочила за один день на 31%. Нафта, Dow Jones, Nasdaq, срібло і японська фінансова бульбашка вже поступаються біткойну. Експерти не стали враховувати бульбашу, що сформувалася під час тюльпанової лихоманки в Голландії через відсутність точних відомостей, тому зіставити бум криптовалюти зі скупкою цибулин тюльпанів не вдалося.

Голова Birinyi Associates Ласло Біриній припускає, що біткойн перебуває в стані бульбашки, тому засновник компанії не рекомендує інвестувати в криптовалюту. «Зізнаюся, ми трохи поторгували біткойнами. Я не проти торгівлі, але я б не став ризикувати і робити інвестиції», — пояснив він в інтерв’ю CNBC.

Про неймовірні масштаби біткойн-бульбашки пише Bloomberg. За підрахунками аналітиків, біткойн вже в чотири рази обійшов за вартістю акції доткомів на їх піковому показнику.

З 1997 по 2000 роки акції доткомів залучили через IPO $44 млрд. Біткойн після форку розколовся на кілька валют. Так, Bitcoin Cash оцінюється в $28 млрд, а Bitcoin Gold — в $6 млрд. Ці суми поступово наближаються до доткомівських показників. Більш того, існує ще ефір з капіталізацією в $46 млрд, а також сотні інших криптовалют.

Після різкого стрибка курсу біткойна в кінці листопада, коли криптовалюта зросла до $11 000, з’явилися відомості про те, що американська біржа Nasdaq готується випустити ф’ючерси на біткойни на початку наступного року. Випередити її збирається Чиказька товарна біржа (CME Group), яка запустить торги ф’ючерсами на індекс біткойна вже 18 грудня, повідомляє news.finance.ua

У п’ятницю, 8 грудня, курс біткоіна (Bitcoin) пробив новий рекорд. Про це випливає з даних, опублікованих на сайті Сoinmarketcap.com. Таким чином, вартість біткоіна досягла позначки в 18328, 90 доларів за одиницю, повідомляє rbc.ua

Нагадаємо, у четвер, 7 грудня, криптовалюта біткоін досягла нового максимуму і перевищила позначку в 15 тисяч доларів. Таким чином, за минулу добу курс біткоіна виріс більш ніж на 18%, а його ринкова капіталізація досягла 252 мільярдів доларів. У той же час капіталізація всього ринку криптовалют досягла 404 мільярдів доларів.

Що це взагалі таке?
Біткоіни, токени, блокчейни і багато інші подібних термінів можна вже не перший рік зустріти на просторах інтернету. Але багато людей все ще, або взагалі не розуміють що це все таке, або ж тільки краєм вуха чули якусь інформацію про них. Але, впевнено і твердо відповісти на питання “Що таке біткоін?”, все одно для багатьох залишається непосильною працею. І ми вирішили розповісти вам найважливішу інформацію про всі ці терміни, що це таке біткоін, як його можна використовувати, або ж як заробити біткоіни.

Біткойн – це валюта, яка повинна бути, наголошуємо, не є, а створена, щоб бути найстабільнішою і непідробною валютою. Її не можна знецінити, або створити занадто багато.

Довідка Вікіпедії

Bitcoin, або Біткоїн — електронна валюта, концепт якої був озвучений 2008 року Сатосі Накамото, і представлений ним 2009 року, базується на самоопублікованому документі Сатосі Накамото. Повна капіталізація ринку біткоїнів на 5 грудня 2017 року, коли курс сягав 12 000 $, становить 200 млрд USD. Середня ціна одного біткоїна на 30 листопада 2017 року — понад 10 000 $. У грудні 2017 року став шостою за капіталізацією валютою світу, обійшовши рубль, фунт і південнокорейську вону.

Bitcoin не має централізованого управління та емітентів. Транзакції із цифровим підписом між двома вузлами передаються до всіх вузлів мережі peer-to-peer, а самі дані про переміщення коштів зберігаються у розподіленій базі даних. Для запобігання можливості трати чужих грошей або використання своїх коштів двічі використовуються криптографічні методи.

Для скорочення замість слова «Bitcoin» часто пишуть абревіатуру латинськими буквами BTC. Такий запис схожий на коди валют, однак подібний код міжнародним стандартом ISO 4217 поки не присвоєно. 7 жовтня 2014 року Bitcoin Foundation опублікувала плани домогтися стандартизації коду для біткоїнів. Запис BTC суперечить прийнятій в стандарті системі — іменувати «глобальні товари» починаючи з X (наприклад, золото має код XAU). Як кандидата розглядають варіант XBT[9].

При вказівці BTC або XBT мається на увазі розрахункова одиниця, а не мережа, набір алгоритмів або будь-яка інша річ, що належить до них. Знак біткоїнів затверджений для включення в планований стандарт юнікоду версії 9.0, йому присвоєно номер U + 20BF[10]. Іноді застосовують символ ฿ — знак тайського бата, але він сумісний не із усіма кодуваннями і шрифтами. URI-схема «bitcoin:» офіційно включена в специфікації WHATWG для HTML5[11][12]. Біткоїн також планується додати в список валют в Microsoft Excel 2016

BitCoin покладається на криптографічні принципи, щоб створити унікальні, невідтворювані і ділені маркери валюти. Користувачі зберігають криптографічні ключі до своїх власних грошей локально на персональному комп’ютері, і проводять транзакції безпосередньо один з одним через пірингову мережу, перевіряючи за допомогою мережі достовірність грошових переказів. Фізично кожна монета в системі має свій унікальний ключ.

При здійсненні транзакції користувач додає до монети відкритий ключ адресата і підписує її своїм особистим закритим ключем. Щоб запобігти подвійному списанню однієї монети, всі транзакції транслюються іншим учасникам, а повний список транзакцій в анонімному вигляді зберігається в розподіленій мережі. При кожній новій транзакції ключі перевіряються за списком попередніх транзакцій. Інакше кажучи, BitCoin заснований на записі переміщень грошових коштів з використанням асиметричного шифрування.

Для запобігання багаторазової витрати однієї і тієї ж суми мережа реалізує щось подібне розподіленому серверу часу, використовуючи ідею ланцюжка хешів, кожен з яких обчислюється на базі попереднього. Для зменшення розміру розподіленої мережевої БД використовується деревоподібне хешування.

Наразі кількість монет в обігу системи становить дещо понад 16.7 млн. Фактично, сьогодні BitCoin — це хмарна мережа розподілених обчислень. Дохід в BitCoin монетизується за рахунок валюти, цінність якої забезпечує електрична енергія і робота процесора. Фактично, номінал однієї монети дорівнює певній кількості процесорного часу. На практиці вартість її визначається співвідношенням біржових пропозиції та попиту, що з певною затримкою впливає на необхідні комп’ютерні ресурси для генерації монети.

Ще задовго до впровадження ВТС, 1983 року Девід Чаум і Стефан Брендс запропонували перші протоколи «електронної готівки»[15].

У травні 1997 року Адам Бак для протидії надсиланню спаму і DoS-атакам запропонував Hashcash, засновану на системі доказів виконання роботи. Згодом подібна система в інший реалізації стала частиною процедури створення нових блоків у біткоїн-базі.

Ідеї криптовалюти «b-money» описав 1998 року Вей Дай в розісланні шифропанків[16]. Незалежно від нього, приблизно в той же час аналогічні ідеї запропонував Нік Сабо для «bit-gold»[17]. Нік Сабо також запропонував модель ринкового механізму, заснованого на управлінні інфляцією, і досліджував деякі аспекти виявлення надійної інформації у ненадійній децентралізованій системі.

Пізніше Хел Фінні реалізував зв’язку ланцюжків хеш-блоків для системи Hashcash на базі чипу для шифрування IBM в рамках специфікації TPM. У 2008 році людиною або групою людей під псевдонімом[18] Сатоші Накамото був опублікований файл з описом протоколу і принципу роботи платіжної системи у вигляді тимчасової мережі. За словами Сатоші, розробка почалася у 2007 році. У 2009 році він закінчив розробку протоколу і опублікував код програми-клієнта. Мережа «біткоїнів» була запущена. За повідомленнями ЗМІ, Сатоші Накамото — псевдонім австралійського підприємця і фахівця з шифрування Крега Стівена Райта[19][20], хоча це всього лише одна з численних версій.

Подальшу розробку організовує і координує співтовариство розробників[21], при цьому будь-які значні зміни у протоколі повинні бути прийняті більшістю власників майнінгових пулів. Перший обмін біткоїнів на реальний товар стався у травні 2010 року — американець Ласло Ханеч за 10 000 біткоїнів отримав дві піци[22][23].

За задумом творця системи — Сатоші Накамото, — будь-яка центральна емісія повинна бути скасована й замінена на персональну (особисту) емісію самих громадян.

В BTC існує два способи отримання монет BitCoin: генерація їх власними силами або купівля за якусь традиційну валюту (звичайний спосіб конвертації валют). У момент запуску системи на фазі її «розігріву» (bootstrap stage) було створено ситуацію, коли генерація монет була досить простою й доступною всім процедурою. Для цього потрібно було завантажити й інсталювати клієнта BitCoin, після чого запросити генерацію монет і зачекати.

Алгоритм спроектований так, що в міру розвитку системи й збільшення грошової маси в ній, генерація нових грошей стає все складнішим обчислювальним завданням, вимагаючи все більше потужностей. Таким чином, якщо спочатку система активно залучає широкі маси учасників мотивацією досить легко збагатитися (що в рамках капіталістичної системи працює краще за будь-яку рекламу), то на якійсь стадії стає вигідніше купувати вже готові монети, ніж намагатися згенерувати їх, що створює попит на BTC. Далі запускається стандартна біржова торгівля, яка породжує конвертованість.

Коли загальна валютна база системи досягне суми 21 млн монет, то будь-який тип емісії буде повністю зупинено (щоб уникнути інфляції), після чого система увійде в третю заключну фазу — стабілізація. Зараз можна бачити, що в згоді з теорією BTC перебуває в заключній частині фази bootstrap, входячи в другу фазу[джерело?] — зокрема, це ознаменувалося значним пожвавленням біржових торгів по BTC останнім часом.

На очах у тернополян слон затоптав туриста

Чи користуєтесь ви Telegram? Якщо так, то які канали читаєте?