Відкрите звернення до Президента України Петра Порошенка

Поділитися

Шановний Петро Олексійовичу.

Громадська організація «Родина Героїв Небесної Сотні» звертається до Вас у зв’язку з критичною ситуацією, яка склалась навколо розслідування та розгляду у судах злочинів проти мирних протестувальників під час Революції Гідності.
21-го грудня Вища рада правосуддя прийняла рішення «Про розгляд питання щодо ліквідації місцевих загальних судів та утворення окружних судів», після того як з Адміністрації Президента України надійшов лист від 15 грудня 2017 року №02-01/2143 з проханням повідомити позицію Вищої ради правосуддя за проектом указу Президента України «Про ліквідацію місцевих загальних судів та утворення окружних судів». Цим проектом указу передбачено, в тому числі ліквідацію районних судів м. Києва і створення окружних судів м. Києва.

Хочемо звернути увагу Президента, що ліквідація районних судів призведе до необхідності розгляду справ, які перебували в провадженні таких судів на момент ліквідації з початку. Оскільки в нових судах будуть заново набиратись судді, а всі справи потрапляти на автоматичний розподіл для визначення нового складу суду. Зважаючи на кількість справ в провадженні районних судів м. Києва, це призведе до колапсу роботи майбутніх судів. А також – неминуче порушить право сторін (великої кількості осіб) на справедливий суд в розумні строки, передбачене, ст. 7 ЗУ “Про судоустрій і статус суддів”:

Стаття 7. Право на справедливий суд
1. Кожному гарантується захист його прав, свобод та інтересів у розумні строки незалежним, безстороннім і справедливим судом, утвореним законом.

Акцентуємо Вашу увагу, що згідно ч. 4. ст. 19 ЗУ “Про судоустрій і статус суддів” підставами для утворення чи ліквідації суду є зміна визначеної цим Законом системи судоустрою, необхідність забезпечення доступності правосуддя, оптимізації видатків державного бюджету або зміна адміністративно-територіального устрою.

А згідно ч. 5. цієї ж статті, утворення суду може відбуватися шляхом створення нового суду або реорганізації (злиття, поділу) судів.
При цьому на даний момент передбачених законом підстав саме для ліквідації районних судів – немає. Натомість така ліквідація навпаки не оптимізує видатки державного бюджету, а суттєво їх збільшить – зважаючи на необхідність розгляду великої кількості справ з початку і втрати років роботи суддів і участі сторін в судових засіданнях.

Натомість реорганізація судів, (на відміну від ліквідації і створення нових) передбачає, що реорганізовані суди є правонаступниками своїх попередників і в такому разі є можливість продовження розгляду судових проваджень і забезпечення безперервності розгляду справи і незмінності складі суду. Але порядок передачі справ при реорганізації судів все одно підлягає врегулюванню на законодавчому рівні. На даний момент такого врегулювання не має ні в законі про “Судоустрій і статус суддів” ні навіть в проекті Указу.

Плани Президента України щодо ліквідації районних суддів, ми вважаємо такими, що перешкоджають встановленню істини у справах Майдану та притягненню винних до відповідальності. Оскільки їх реалізація унеможливлять розгляд справ Майдану в розумні строки а то і взагалі.
На даний момент в судах вже тривалий час активно розглядається “по суті” більше 10-ти проваджень у справах Майдану. Частина з них розглядається вже майже три роки – як, наприклад, справа щодо розстрілів на вул. Інститутській 20.02.2014, справа щодо розгону протестувальників 30.11.2013, справа щодо злочинів під час Мирної Ходи 18.02.2014, тощо. Допитано сотні потерпілих, частина з яких на даний момент вже померли, досліджено терабайти відеодоказів, інших матеріалів справи. Весь цей 2-х – 3-х річний обсяг роботи при ліквідації судів буде втрачено, і частину вже не можливо буде відновити. Необхідність повторної участі потерпілих у допитах – це повторна їх травматизація спогадами, витрати часу і грошей на проїзд, які держава їм не компенсує. Відтермінування майбутніх вироків які ми очікуємо в найближчі два роки ще на три роки через безглузду необхідність розгляду таких справ з початку, обурить як потерпілих, так і суспільство взагалі. Вже обурює. Крім того, це підірве довіру до судової реформи як такої.

Також при такому розвитку подій, очевидно, що постане питання продовження тримання під вартою обвинувачених – і в разі вимушеної зміни судами запобіжного заходу (оскільки розгляд справи с початку буде апріорі порушувати розумні строки розгляду справи) вся відповідальність за подальшу поведінку обвинувачених (їх втеча, продовження злочинної діяльності) буде суспільством покладатись безпосередньо на Вас.
Зважаючи на все викладене

Ми закликаємо ВАС Петро Олексійовичу:

1) Не приймати необдуманих рішень, які призведуть до колапсу в справах Майдану, і взагалі в судовій системі, а саме – не підписувати указ «Про ліквідацію місцевих загальних судів та утворення окружних судів»,

2) Забезпечити під час проведення судової реформи гарантоване Конституцією і законом право потерпілих і інших осіб на справедливий суд протягом розумного строку – безперервність вже розпочатих судових процесів при незмінному складі суду.

25.12.2017

Громадська організація «Родина Героїв «Небесної Сотні» була утворена влітку 2014 року – у складний для України час, коли після загибелі багатьох української патріотів під час Революції Гідності та анексії Криму держава боронила свою незалежність від зазіхань сусідньої країни – агресора. Представники родин загиблих Героїв «Небесної Сотні» об’єдналися у громадську організацію, щоб захистити честь і гідність своїх рідних – мирних громадян, які загинули під час протестів на Майдані, вимагати належного судового розслідування злочинів, вчинених на Майдані та попередити виникнення безкарності щодо осіб, які віддавали та здійснювали злочинні накази.
На сьогодні організація об’єднує представників більшості родин Героїв «Небесної Сотні» – Героїв України. Членами організації є 169 людей – батьки і матері Героїв, дружини або чоловіки, їх сини, доньки, онуки, рідні брати і сестри та інші близькі родичі. Організація є неприбутковою, її діяльність здійснюється на засадах добровільності та самоорганізації.

Триває набір на четверту літню школу англійської мови в Заздрості

Для сімей загиблих видали духовно-психологічний путівник