12 страв, які готують на Святвечір

Поділитися

Різдву передує піст. Його останній день називається Святим вечором, або Багатою кутею. У цей день люди намагаються не їсти до сходу першої зірки. Потім починається святкова вечеря. На стіл ставлять 12 пісних страв.
Головна різдвяна страва – кутя. Інші 11 мають бути пісні: без м’яса, молока, яєць та жиру. Тільки на олії. Так, на Різдво крутять голубці з пшоном, готують рибу, вінегрет, салат із квашеної чи свіжої капусти, тушкують капусту з грибами, варять картоплю, або кашу, квасолю, ліплять вареники з капустою, грибами, картоплею, маком, готують грибну і рибну юшку, смажать гриби з цибулею.

Кутя – це головна страва на Святвечір. Традиційно кутю готують з пшениці та додають до неї мед, горіхи та родзинки. За бажанням, можна додати і інші сухофрукти.

Інгредієнти:

пшениця – 200 г
родзинки – 50 г
мак – 50 г
волоські горіхи – 50 г
мед – 100 г

Приготування

Замочіть зерна пшениці на 10-12 годин у холодній воді;
злийте воду, промийте зерна, залийте чистою холодною водою і ставте пшеницю варитися;
варіть 30-40 хвилин: пшениця має стати м’якою, але не втратити пружність;

родзинки та мак попередньо замочіть у гарячій воді. Маку потрібно півгодини, родзинкам – до 15 хвилин;
волоські горіхи перебийте в блендері. За бажанням, ви можете їх просто дрібно нарізати;
змішайте мак, подріблені горіхи, родзинки мед, пшеницю та добре вимішайте.

Ось перелік пісних страв, які Ви зможете додати на свій стіл, щоб чогось не забути…

  • Узвар
  • Кутя
  • Січеники з гороху
  • Смажена, або заливна риба
  • Пісний борщ (з грибами та чорносливом)
  • Тушкована капуста з грибами
  • Голубці з рисом та тушкованою морквою і пастернаком, або голубці під грибним соусом, з пшоном
  • Салат із буряка і чищеного оселедця
  • Салат із солоних огірків, кислої капусти та цибулі
  • Квасолеві млинці
  • Гостра приправа із товченого часнику, чорного перця, зеленого кропу, томатної пасти та олії
  • Пампушки
  • Городина (морква, буряки, капуста), яблука, груші, сливи (інколи квашені)
  • Шулики з медом
  • Калачі
  • Пісні деруни
  • Фаршировані бурячки
  • Пшоняна каша з грибною приправою на олії
  • Тушкована капуста з грибами
  • Варена картопля, змащена товченим часником з олією
  • Капусняк, заправлений олією і пшоном
  • Вареники зі сливами, грушами, капустою, або картоплею.
  • Млинці
  • Пиріг із риби
  • Вушка з грибами
  • Грибна юшка

Головна страва Кутя – символізує єднання з Богом, пшениця в якій – це сакральна частина вечері – тема життя і смерті, єднання світу живих із світом померлих, мак – символ мучеництва, безневинно пролитої крові, мед –  чистоти.

Особлива по значимості страва – це  горох – «сльози» Божої Матері, які проливаються за наші гріхи.

Страви з капусти символізують міцність, скупченість, співпрацю, а з риби – віру, що і є основними складовими християнства.

Обов’язково готують  душенину або пісний борщ з грибами. Як і голубці з картоплею, ці страви означають мир, злагоду та Божу любов.

Вареники символізують достаток, а грибна підлива до них – продовження роду.

Страви з квасолі є символом здоров’я та довголіття, а узвар п’ють для очищення тіла та душі, для приготування якого використовують тільки ту воду, яка була набрана до сходу сонця.

Не забувають в цей Вечір і про найменших, тому для них готують солоденьке – пампушки з начинкою із маку, вишень або рожевого повидла. Всі, хто повірили в Бога – отримали вічне життя, Ісус любив дітей, і вважав, що саме таким, як вони, належить Царство Небесне, то ж пампушки – це символ вічності.

«Хліб усьому голова», тому і у Різдвяному меню є паляниці та короваї. В різних куточках України  страви можуть несуттєво відрізнятися.

 Смачної та багатої куті ! 

Завтра – Святвечір, у неділю – Різдво

13 березня, в рамках туру “На Вершині”, у Тернопіль завітає піаніст-віртуоз Pianoбой Дмитрий Шуров