Байден розповів, як обміняв у Порошенка мільярд доларів на звільнення генпрокурора

Поділитися

Колишній віце-президент США Джозеф Байден назвав розумним рішення адміністрації Дональда Трампа надати летальну зброю Україні, передає Голос Америки. Виступаючи у Раді з міжнародних відносин США, Байден заявив, що два останні роки роботи адміністрації Обами він особисто наполягав, що це треба було зробити.

Озброєння України, разом з тиском Заходу та санкціями дозволить ефективніше протистояти російській агресії, переконаний Байден. Колишній посадовець при цьому застеріг – корупція залишається найбільшою проблемою України. Він порекомендував посадовцям адміністрації Трампа уважно фіксувати що говорять і що не договорюють українці, а також перевіряти, як виконують вони свої обіцянки.

Також Байден поділився своїм досвідом переговорів у Києві. «Я відчайдушно схвильований регресом у боротьбі з корупцією у Києві. Ось вам один конкретний приклад. Мені дали завдання щодо України. То ж я пам’ятаю, як відбув туди, щоб переконати нашу команду, що ми повинні надати Україні довготривалі кредитні гарантії. Я їздив в Київ 12-13 разів, і врешті мав оголосити, що ми пропонуємо ще 1 мільярд доларів кредитних гарантій. Я отримав обіцянки від Порошенка та Яценюка, що вони вживатимуть кроків щодо генерального прокурора, але вони цього не зробили. Я пішов на прес-конференцію і сказав: ми вам не даємо мільярд доларів. Вони мені кажуть: “Ви не маєте таких повноважень, ви – не президент, президент казав, що дасть”. Я такий: “Телефонуйте йому. Я сказав, що ви не отримуєте мільярд доларів”. Я сказав: “Я їду через 6 годин, якщо ваш генпрокурор не буде звільнений до того часу, ви не отримуєте грошей”. І він був звільнений. І на його місце поставили того, кому на той час довіряли.

То ж вони зробили деякі дуже важливі необхідні інституційні і кадрові зміни. Але одна з трьох необхідних інституцій зараз відходить назад. Антикорупційний суд. Але вони обіцяли, що цього не станеться”, – зазначив розчарований діями України колишній віце-президент США Джозеф Байден . Мова про початок 2016 року. Тоді генпрокурором був Віктор Шокін. У західних партнерів, як і всередині України, довіри до нього не було. 3 квітня Порошенко повідомив, що підписав указ про звільнення Шокіна з посади генерального прокурора. 3 червня того року Україна і США уклали третю від травня 2014 року угоду про надання кредитних гарантій на $1 млрд.

Лев Ткачук з Тернополя розробив найкращу комп’ютерну гру

Інтернет-користувачі потішаються з кумедної сварки лева і левиці після спарювання