До великого зимового обліку птахів може приєднатися кожен українець

Поділитися

Традиційно Великий зимовий облік птахів проходить щорічно в останні тижні січня. У цій зимовій події можуть брати участь усі бажаючі . Для цього потрібно занотовувати кількість і види птахів, побачених протягом години біля годівниці на подвір’ї, в саду, парку чи водоймі. Головна мета зимового обліку – з’ясувати чисельність птахів і види, які залишилися зимувати поряд із нашими домівками.

Де спостерігати птахів під час Великого зимового обліку?

У дворі будинку, в саду, на шкільному подвір’ї, у міськкому парку — в межах населеного пункту.

Як правильно рахувати птахів під час Великого зимового обліку?

Проводьте облік протягом однієї години. Рахуйте види і кількість побачених птахів. Важливо! Не підраховуйте всіх побачених птахів, оскільки деякі з них можуть повертатися до вашого саду кілька разів протягом години спостережень. Наприклад, синиця велика, яка 10 разів повертається до вашого саду протягом години, не означатиме, що в саду перебувало 10 синиць.

У яку пору дня найкраще проводити Великий зимовий облік птахів?

Птахи найактивніші вранці. Якщо вести облік в цю пору дня, є змога побачити й нарахувати більше видів птахів.

Як повідомити спостереження?

Свої спостереження надсилайте на адресу Українського товариства охорони птахів uspb@birdlife.org.ua
Зимові спостереження за птахами

Довідка з Вікіпедії

Близько 270 видів птахів гніздиться в весняно-літній період на території України
До 140 видів можна зустріти в осінньо-зимовий період на території нашої країни. З них 20 видів відвідують нашу територію тільки в цей період.

​Якщо таке різноманіття видів гніздиться, зимує в наших краях, то чому ми так мало знаємо їх?

Можливо вам, як і мені, теж цікаво довідатися які вони, де живуть і чим живляться? Така цікавість дуже швидко веде до відкриття, що не тільки горобці й ворони мешкають у нашому дворі, сквері, парку, лісі, на озері чи річці. Придивляємося, аж тут дивина: навіть такі знайомі нам горобці хатні не є однаковісінькими. Одні більші, яскравіші, на сіро-бурому горлі мають чорні смужки, та й більш задиристі вони. Самці багатьох птахів мають яскравіше забарвлення, ніж самки. Зміни в забарвленні й поведінці відбуваються в залежності від зміни періодів (шлюбний, гніздовий, період линьки, зимівлі). Отож, ми вже можемо помітити, що зграйка горобців, яка раптово налетіла на сухі гілки бур’янів на найближчому пустирі й прожерливо видзьобує насінини, має коричнево-бурий верх голови, плями на щоках, сірувато-чорні вуздечку й горло. Отже, це горобці польові. Польовий визначник «Птахи фауни України» пише, що в Україні зустрічається 5 видів горобців – хатній, польовий, чорногрудий і в’юрок сніговий, а також горобець скельний – рідкісний, залітний що спостерігався в Карпатах. Всього ж у родині горобцевих відомо 22 роди зі 155 видами.

Звичайно, ми вже відшукуємо визначники, читаємо книги, відвідуємо інтернет-сторінки про птахів, фотографуємо, малюємо, записуємо, одним словом спостерігаємо.

Уже виставлена й годівниця перед нашим вікном. Синиці великі дзвінко і регулярно нагадують про себе. Схопивши насінину вони відлітають на найближчу галузку дерева. Міцно притиснувши кігтями насіння до гілки, роздзьобують його – трапезують. Тепер ми помічаємо, що чорна смужка нашого жовтогрудого самця ширша ніж у самки. Деколи, серед 6-8 великих синиць ми помічаємо меншу та спритнішу синичку в блакитному «береті» з блакитними крильми й хвостом. Це синиця блакитна. А ще у нас трапляється ремез, синиця біла, синиця чубата, гаїчка-пухляк, гаїчка болотяна, синиця чорна. Всього в родині синицевих відомо 6 родів з 35 видами.

Ми ще не уявляємо як багато різнобарвних, красивих, малих і великих птахів зимують поруч з нами. Та нам все частіше щастить — вдається помітити:

Зграйку чижів, що артистично зависли на тоненьких гілках берези, вискубують насінини з березових сережок, засипаючи білий сніг бурими, пустими крилатками.
Дроздів-омелюхів на верхівках кленів порослих омелою.
Чикотнів, що об’їдають горбину до останньої ягоди.
Дроздів чорних, що збирають якісь крихти з землі.
Сойку з жолудем в дзьобі, що несе його сховати про запас, таким чином розсаджуючи дубки. Або почути різке скреготання, що змусить нас її відшукати й роздивитися.
Сороку, що зранку, облітає територію, вишукуючи здобич.
Щигликів, можна зустріти на сухих будяках, реп’яхах, на зарослих бур’янами пустирях, кочують вони полями, садками, лісовими галявинами.
Дятла, що обстукує стовбури дерев, або видовбує насінини з принесеної шишки.
Крижнів, що залишилися зимувати на незамерзаючій затоці Дніпра.
Граки, ворони сірі, галки щодня трапляються нам на очі обабіч доріг, на смітниках, у наших дворах або на високих деревах.

Звичайно, ми вже не називаємо граків воронами, адже здалеку помічаємо, що вони цілком чорні, а ворони сіріють і з верху, і з низу, та і профілі, дзьоби в них різні. Галку, що менша, з сірою голівкою (здається, що цей птах має блакитні очі, хоча вони насправді білі) теж визначаєш навіть при швидкому погляді на птаха.

Тепер ми пильно придивляємося, дослухаємося в своєму дворі, йдучи дорогою, чи гуляючи в парку, ходимо з фотоапаратом і диктофоном, робимо вилазки на околиці, до озера, ріки, недалекого лісочку. Не завжди вдається одразу визначити почутого, побаченого здалеку або побаченого вперше птаха. Тому ілюстрації з визначника «Птахи фауни України» допомагають швидко розставити все на свої місця. Зазираємо на веб-сайти професіоналів або таких же захоплених спостерігачів, як і ми, й дізнаємося, що вже з’явилися снігурі, а посмітюха, зграї омелюхів, чечітки, вівсянки… не такі вже й рідкісні гості поблизу нашого житла.

Сови, яструби, канюки й навіть орли, куріпки, тетеруки, костогризи, шишкарі, повзики, підкоришники, золотомушки жовточубі, волове очко, рибалочки, горлиці, деякі крячки, мартини, гуси… уже давно потрапили в об’єктиви більш досвідчених спостерігачів.

Приєднуйтесь до спільноти Українського товариства охорони птахів, розширюйте можливості, отримуйте й діліться знаннями, спостереженнями, готуйтеся до Великого зимового обліку птахів, що пройде в останні вихідні січня — 28-29 січня 2012 року. Спостереження не мають кордонів, не залежать від віку й часу. Отримана інформація є корисною як для нас, так і для вчених, які об’єднують, аналізують, зіставляють багато показників. Таким чином, можна швидко виявити локальні й глобальні загрози, зміни в популяціях, кормових територіях. Тоді є можливість організувати підгодівлю в скрутний зимовий період, не руйнувати, а оберігати і відновлювати території важливі в житті птахів.

Незалежно від того звертаємо ми на них увагу чи ні, птахи є невід’ємною частиною нашого життя. Споконвіку люди придивляються, прислуховуються, спостерігають, вивчають, малюють, описують, фотографують, оспівують цих володарів піднебесся.
***
Як підготуватися до спостережень за птахами

Чому спостереження за птахами?

Спостереження за птахами (також відоме як вirdwatching або birding) — захопливе заняття, що підвищує нашу обізнаність і розуміння процесів, які відбуваються в дикій природі. Навичок спостережень за птахами та визначення видів у природі набути нескладно. Птахи є представниками найбільш чисельної групи тварин, невід’ємною частиною багатьох екосистем. Вони захоплюють нас своїм розмаїтим забарвлення, піснями й вмінням літати. Спостерігаючи за птахами, можна багато чого побачити!

Під час спостережень варто бути уважним і зосередженим. Водночас, це і добра нагода розслабитися. Спостерігати за птахами можна наодинці чи в гурті, а брати участь у організованих спостереженнях може будь-хто — вік і стать не мають значення. Важливе лише бажання поліпшувати навички спостережень, а також допитливий розум.

Дослідження природи під час EuroBirdwatch несе великі переваги як для людини, так і для охорони довкілля. Перебуваючи на природі ми маємо змогу вивчати птахів, інших тварин, місцеві ландшафти. Дані, які отримують партнерські організації BirdLife від спостерігачів за птахами, є їхнім внеском у природоохоронну діяльність, а саме — моніторинг європейських видів птахів.

Важливі речі, про які слід пам’ятати

Звісно спостереження за птахами чинять найменший вплив на довкілля, проте слід поводитися так, щоб усі ми і надалі мали можливість милуватися птахами. Просимо під час спостережень дотримуватися таких порад:

– Не розлякуйте птахів і не завдавайте шкоди місцям їх існування.

– Поводьтеся толерантно під час спостережень — станьте добрим прикладом для інших і спонукайте колег поводитися відповідально.

– Дотримуйтесь правил і вимог щодо відвідування певних місць, особливо заповідників, природних парків, заказників.

– Поважайте інтереси птахів, інших тварин і місцевих мешканців: не розголошуйте інформацію, якщо вам трапиться рідкісний птах. Перш за все повідомте про свою знахідку в Українське товариство охорони птахів, яке знає і може вжити необхідних заходів для збереження рідкісного птаха.

Що потрібно мати з собою, вирушаючи на спостереження за птахами

Деяких птахів можна легко визначити без будь-якого спорядження, проте частіше базове обладнання все-таки необхідне.

Бінокль

У бінокль можна краще роздивитися птаха загалом і деякі деталі, які допоможуть визначити вид.

Визначники птахів

У визначнику подано деталі й ознаки, важливі для визначення. У 2002 році Українське товариство охорони птахів видало перший найповніший польовий визначник “Птахи фауни України”, який стане вам у пригоді під час спостережень за птахами.

Записник

Записник використовують для збереження результатів спостережень. Важливо занотувати характерні деталі незнайомих птахів. Користуйтеся олівцем, це вбереже ваші нотатки, навіть якщо вони намокнуть.

Визначення птахів

Попередньо вивчить/ознайомтеся з основними рисами, які притаманні певним видам птахам. Це допоможе розрізняти види та ефективніше використовувати визначник.

Як і чому відбуваються переходи громад з УПЦ Московського до УПЦ Київського патріархату?

У Бучачі прихистили лебедя