Цікаві прикмети останнього дня зими

Поділитися

Вважається, що 28 лютого зима стає «безрогим», т. е. втрачає свою силу. Зима бореться з весною: кому геть забиратися, а кому вперед йти.
Вівчарі в цей день зустрічали зірки, щоб вівці добре ягнілісь. Увечері, на прохання господаря овець, пастух-вівчар виходив за село, де вони обидва низько вклонялися на всі чотири сторони. Пастух, помолившись святому Власию, на околиці ставав на овечу вовну і говорив особливу «оклічку»: «Засвітись, зірка ясна, по піднебессі на радість світу хрещений! Загора вогнем незгасним на втіху православним! Ти заглянь, зірка ясна, на двір до раба (ім’ярек). Ти освяти, зірка ясна, вогнем незгасним Белояр овець у раба (ім’я). Як по піднебессі зірок не злічити, так у раба (ім’я) вродило б овець багато!».

Ще цей день сприятливий для ворожіння. Вважається, що ворожіння будуть найправдивішими. А ось плани краще не будувати, так як не судилося їм збутися.

Малюкові, котрий з’явився на світ 28 лютого, потрібно подарувати речі з овчини. Це принесе йому щастя і благополуччя в майбутньому.
28 лютого: прикмети погоди

Яка погода на Онисима, таким і вересень буде.
Якщо в цей день багато води на дорогах і сніг практично розтанув, то сінокіс буде хорошим.
Велика кількість зірок на небі обіцяє приплід сильних і здорових ягнят.
Східний вітер – до піщаних бурь влітку.
Лисиці далеко гавкають – до снігопаду.
Червоний захід – до хуртовини.
На небі яскравий і повний місяць – до холодів.

Людина, народжена 28 лютого, має складний характер. Незважаючи на всі труднощі, з якими їй доводиться стикатися, вона відрізняється життєлюбством, душевною добротної і вірою в краще. Як талісман їй підходить гірський кришталь.

28 лютого в народному календарі у слов’ян – Онисим-вівчар.

Церква вшановує в цей день пам’ять апостола Онисима, який був рабом Филимона – християнина знатного роду, що проживає в місті Колоссах. Провинившись перед господарем, Онисим втік до Риму, де потрапив до в’язниці. Під час ув’язнення він познайомився з апостолом Павлом і прийняв хрещення. У в’язниці Онисим служив апостолу як син. Пізніше Павло відіслав Онисима до його пана і попросив Филимона прийняти втікача не як слугу, а як брата,

У Підгайцях ледь не згорів недіючий кінотеатр

Крах реформ Порошенка на Тернопільщині: масове закриття класів в школах на фоні багатомільярдних ремонтів