Анатолій Гриценко:”Я категорично проти обмеження повноважень президента”

Поділитися

Сьогодні у Тернополі побував лідер партії «Громадянська позиція», майбутній кандидат у Президенти України Анатолій Гриценко. Під час прес-конференції відомий політик зробив ряд заяв і висновків з приводу останніх політичних подій у державі, зокрема щодо «Нового курсу країни», проголошеного Юлією Тимошенко, ухвалення Верховною радою закону «Про національну безпеку», і перспектив розвитку України загалом.

– Юлія Тимошенко публічно озвучила ідею обмеження повноважень всенародно обраного президента, внесення змін до Конституції для перетворення України в парламентську республіку з ключовою роллю канцлера як глави держави, з опорою на парламент, – зазначив відомий політик. – Моя позиція протилежна і є послідовною ще з 2009 року. Я вважаю, що саме всенародно обраний президент з найвищим рівнем легітимності має бути главою держави. На нинішньому етапі категорично неприйнятно обмежувати повноваження  Верховного головнокомандувача, як ключової фігури у сфері зовнішньої політики, дипломатії для пошуку миру і для боротьби з корупцією, яка паралізує всю державну машину. Я переконаний, що цій ідеї аплодуватиме весь олігархат, щоб через свої фракції обирати свого канцлера і далі керувати країною. Щоб не обговорювати ці важливі питання за кулісами, в кулуарах, пропоную Юлії Тимошенко публічні дебати в прямому ефірі для обговорення конституційних змін і чекаю відповіді від неї.
В ході поїздок в області Анатолій Гриценко неодноразово переконувався, що потрібно підвищити рівень відповідальності влади.
– Треба зробити так, – сказав Анатолій Гриценко, щоб у випадку, коли люди помилилися у своєму виборі і влада працює неефективно, її можна було ставити в рамки закону. І тому у разі обрання мене на посаду Президента буде внесено у першому ж пакеті ряд законодавчих ініціатив, які дозволять забезпечити механізми впливу на владу і відсторонення від неї тих, хто виходить за межі Конституції, зраджує інтереси держави або здійснює кримінальне правопорушення. Це буде насамперед законопроект з детально прописаною процедурою відсторонення ( імпічменту) Президента від влади. Бо у мене життєвий принцип – почни із себе. Коли Президент почне втілювати принципи відповідальності із себе особисто, тоді буде проголосоване і скасування депутатської недоторканості, і багато інших законопроектів, які підвищать відповідальність влади. Другий закон, який я внесу, позбавлятиме негайно народного депутату мандату, якщо б хоч один раз проголосував(ла) за когось іншого. Такий закон змусить кожного приймати рішення самостійно, змусить тих, хто не ходить у зал, ходити туди і працювати. Третій необхідний закон стосуватиметься відповідальності народних депутатів за присутність на робочому місці. Пропоную таку норму – пропустив 5 чи 10 відсотків засідань – вилетів з парламенту. Не може країна втрачати через те, бо бракує голосів у сесійному залі Верховній раді, в комітеті. І таким чином буде підвищена відповідальність депутатів за їхні дії, за їхнє особисте голосування. Тоді не будуть йти в парламент представники великого бізнесу, а підуть юристи, економісти, державницькі люди, які працюватимуть в щоденному режимі, як працює вся країна.
Відповідаючи на запитання журналістів, Анатолій Гриценко торкнувся проблем боротьби корупції, яка нині паралізувала всю країну.
«Навіть в усі попередні періоди історії незалежної України, включаючи владу Януковича, ніколи так відверто, на всіх без винятку міжнародних зустрічах так зневажливо не говорили про Україну і так голосно не звучало слово «корупція», – наголосив Анатолій Гриценко. Це принижує не тільки Порошенка і його владу, але й всю країну. Ми як громадяни всі програємо – і в пошуку шляхів миру, і в пошуку інвесторів, і в інших питаннях. Тому боротьба з корупцією – це ключове завдання нової влади. Повірте, якщо мене оберуть Президентом, ще навіть до моєї інавгурації піраміда збору грошей знизу вгору перетвориться на трапецію, а далі вона сплюснеться до площини. Це не станеться за один день, але системні зміни підуть одразу по вертикалі. Це для мене принципово-ціннісні речі, і домовитися зі мною в цих питаннях не вийде ні в кого. Боротьба з корупцією буде проводитися за двома напрямами: буде «зелений коридор» для того, щоб людина могла працювати чесно, і соціальний ліфт вгору для тих, хто працює чесно, з гідною зарплатою, прозорим відбором на посади, чітким формулюванням службових обов’язків. Але, якщо попри все це чиновник вийшов за межі закону, тоді має включитися «червоний коридор» – під суд і за грати, з компенсацією вкраденого».
Ні для кого не секрет, що трудова міграція з України вже досягла критичних розмірів. Лідер «Громадянської позиції» акцентував увагу на тому, що за кордон виїжджають не тільки заробляти гроші, але й їдуть за безпекою. І в цьому контексті він звернув увагу на недавно прийнятий закон «Про національну безпеку».
«Цей законопроект, – як зауважив Анатолій Гриценко, – подали у прив’язці до повідомлень, що він прискорить вступ України в НАТО. Це – неправда. Бо у багатьох законах, починаючи з 2003 року, було зафіксовано курс України в НАТО, але це не прискорило наш вступ туди. Чи прискорить фіксація в Конституції цієї мети? Ні! Не документи вступ України до НАТО прискорюють, а реальне життя. Прискорить Президент-неофшорник, країна без олігархів, з чесними виборами, чесним судом… Єдиний шлях подолання трудової міграції – піднімати економіку, щоб люди, які їдуть за роботою, могли знайти її у своїй країні. Нам важко буде конкурувати із зарплатами у Великобританії, чи в Данії, але з Польщею змагатися можемо. Політика високих зарплати має бути постійно, а не під вибори. Держава має не заважати, не змушувати перетинати митний кордон платячи великі хабарі, не змушувати бізнес платити гроші за отримання ліцензій, дозволів на будівництво і т.п. Все підприємці можуть спрямувати у підйом виробництва і високі зарплати. Держава має достатньо механізмів для того, щоб створювалися робочі місця з високими зарплатами.
А державне оборонне замовлення, на думку Анатолія Гриценка, повинно бути спрямоване у високотехнологічні галузі, де створюються сотні і тисячі робочих місць, а не для того, щоб на заводах «Ленінська кузня», «Богдан» виробляли катери чи автобуси, які зовсім не потрібні для армії, тим більше на передовій.
Анатолій Гриценко порушив і тему об’єднання політичних сил перед президентськими і парламентськими виборами. За словами відомого політика, цей процес, який розпочався у березні 2017 року, хоч і складно, проте йде. У «Громадянську позиція» влилася партія «Альтернатива» (Єгор Фірсов), створили спільну політичну платформу з Громадським рухом «Народний контроль». Зараз тривають консультації щодо спільних дій із «Самопоміччю», «Європейською партією» (Микола Катеринчук), Демократичним альянсом, Громадянським Рухом «Хвиля» (Віктор Чумак), партією «Сила людей», громадськими організаціями антикорупційного і антиолігархічного спрямування. Однак, як вважає Анатолій Гриценко, «тепер настав процес прийняття рішення, яке потрібно прийняти до серпня – максимально до початку вересня. І якщо хтось з політиків і політичних сил буде затягувати, то це означає, що вплинула або влада грошей, або особисті амбіції, або відсутність відповідальності. І після цих виборів ми або консолідуємо сили і ресурси і рухаємося до розвинутої європейської держави, або переходимо у статус неспроможної держави».

Роман Якель, спеціально для “Про все”

Під час оформлення ДТП п”яний керманич намагався “відкупитися”

П’ять протоколів на нетверезих водіїв виписали патрульні поліцейські в ніч з п’ятого на шосте липня