Медузи атакують Київ

Поділитися

У Дніпровських водосховищах морська риба голка і дрібна медуза стали звичними мешканцями! – Асоціація рибалок України

Ми ніколи не могли собі навіть уявити, що в Дніпрі зможуть жити морські мешканці. Але, на жаль, це реалії сьогоднішнього дня … І цьому явищу є свої пояснення.

– Тільки в спогадах класиків Дніпро залишився «широким» і «могутнім». Річку перегородивши дамбами – убили, позбавивши природної течії. У каскаді Дніпровських водосховищ за всі ці роки утворилася своя екосистема, відмінна від річкової – каже голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков – У всіх бідах стародавньої річки Європи винна людина! По берегах стоять мегаполіси, металургійні, хімічні гіганти зі своїми сливами. Земельний і Водний Кодекс чітко регламентують відстань природоохоронної прибережної смуги, на якій категорично заборонена господарська діяльність, крім рекреації, незважаючи на це поля впритул підійшли до водойм і після рясних дощів вся хімія з них потрапляє у водойми. По дренажних каналах, малих річках вона потрапляє в Дніпровські водосховища. Додамо до цього те, що фактично всі авто мийки скидають відходи свого виробництва в ливньовки, за якими минаючи очисні споруди ця брудна вода, насичена автомобільними маслами і авто хімією, безперешкодно потрапляє прямо в Дніпро. Це далеко не повна картина ганебного відношення до головної річки України, з якої п’є воду 2/3 її населення. За твердженням вчених вода у водосховищах нагадує коктейль зі всієї таблиці Менделєєва. Завдяки всьому цьому солоність води підвищилася, що і дало можливість оселитися в каскаді Дніпровських водосховищ мешканцям морських лиманів.

Якщо три роки тому рибу голку і медуз можна було зустріти в Дельті Дніпра і зрідка на Каховському водосховищі. То сьогодні вони в достатку зустрічаються в столичних затоках. Прямо під «вікнами» Верховної Ради яскраве демонстрація неналежного ставлення до головної річці країни.

Так само варто сказати, що Дніпро катастрофічно заростає і міліє. Тільки в столичній акваторії 57 мілин, які через три, п’ять років можуть перетворитися в острова, якщо не вжити екстрених заходів.

– Ми просто злочинно розпоряджаємося нашими природними багатствами. Україні давно вже потрібно було розробити НОВУ ВОДНУ політику !!!! Прісну воду необхідно визнати стратегічним ресурсом країни і підходити до її охорони та використання з усією відповідальністю! – кажуть в Асоціації рибалок України, повідомляє прес служба Асоціації рибалок України

Збірна України зіграє у Тернополі матч проти Угорщини в рамках кваліфікаційного відбору на Кубок Світу-2019

У Почаєві селянин із Лідихова зарізав розбитою пляшкою 26-річного жителя Комарина