Міністр Гриневич догосподарювалася: освіті бракує коштів не лише на виплати заборгованих зарплат учителям, а й на виготовлення підручників

Поділитися

«Шкільний інспектор» отримав інформацію про неофіційну вказівку міністра тендерному комітету Інститут модернізації змісту освіти МОН: гальмувати проведення переговорних процедур із видавництвами під приводом пошуку найнижчої ціни на друк навчальної літератури.

Наказ про видання підручників міністр Лілія Гриневич підписала 6 липня. За два тижні з цього моменту Інститут модернізації змісту освіти, якому доручено закупити підручники для 1-х класів, домовився лише з одним видавництвом. УВЦ “Школяр” за 653 135,1 грн погодив друк 20 290 примірників підручника «Мистецтво». Це тираж становить менше відсотка загального обсягу підручників. Решта ж видавництв, які володіють майновими правами на використання підручників накладом понад 4 млн примірників, отримали відмови.
«Сказали, що наші підручники надто дорогі. Ми отримали кількість накладу і порахували ціну – 34,4 гривні за один примірник. Це менше, ніж 35 гривень, встановлених паспортом бюджетної програми. Але в ІМЗО нашу калькуляцію відкинули. Бо дорого», – розповів «Шкільному інспектору» представник видавництва, яке готове надрукувати понад 800 тисяч примірників.
Таку ж причину відхилення пропозицій підтвердили ще чотири видавництва.
«Це свавілля! ІМЗО не виконує того, що записано у паспорті бюджетної програми, – кажуть видавці. – Коли конкурс розпочинався, середня вартість одного примірника підручника у паспорті бюджетної програми МОН була 37,2 грн. У квітні цю ціну знищили до 35 грн. А тепер і ця ціна не влаштовує».
Переговори щодо видання підручників із видавцями проводить тендерний комітет ІМЗО на чолі із заступником директора інституту Юрієм Сафоновим. Оскільки видавництво володіє виключними майновими правами на використання підручника, закупівля відбувається в одного учасника. Сторони погоджують кількість, вартість та терміни друку підручника. Після узгодження позицій документація переговорної процедури оприлюднюється на сайті ДП “Прозорро”. А через 10-14 днів після цього ІМЗО та видавництво підписують договір про видання. Цей документ відкриває дорогу фінансуванню. Аванс – переважно 70% загальної суми – надходить на рахунок видавництва через два-три дні, решту грошей ІМЗО перераховує після отримання усього обсягу накладу підручника.
За таким сценарієм було організоване видання підручників для 5-х класів. Але коли дійшла черга підручників для 1-х класів, тендерний комітет ІМЗО за вказівкою міністра Гриневич почав затягувати проведення переговорних процедур. Позицію очільниці МОН членам тендерного комітету безпосередньо довів заступник міністра Павло Хобзей.

Причина – Міносвіти не має грошей на друк нових підручників. Казначейський рахунок спустошений.

Бракує навіть коштів, щоби видрукувати всі підручники для 5-х класів. Нестача обчислюється у близько 17 млн грн. Перекрити її, звісно ж, резерви були. Як уже писав «Шкільний інспектор», на видання «Хрестоматії» для початкових класів Міністерство освіти і науки спрямувало понад 28 млн грн на рахунки «Видавництва Старого Лева», яке просувають міністр Лілія Гриневич та її радниця Ivanna Kobernik. Посібник-читанку зараз активно друкують у Харкові, зайнявши поліграфічні потужності, на брак яких міністр публічно скаржилася наприкінці навчального року.
Виявляється, «Хрестоматія», на відміну від обов’язкових у навчальному процесі підручників, отримала повне сприяння від очільників Міносвіти: на її виготовлення знайшлися і кошти, і потужності.
Із виданням підручників очільники МОН цього року просто зганьбилися.

Шкільний Інспектор

У Збаразькому районі рятували корову

У Тернополі коханець із кримінальним минулим погрожував ножем жінці