Про малиновий бізнес в Україні

Поділитися

Сьогодні побував у свого доброго знайомого. Оглянув його малинники. Цією справою він почав займатися більше року тому. Порозмовляв з ним про рентабельність вирощування малини. Почув несподівані речі! Які пункти, все-таки, в себе включає собівартість і де ж обман, які секрети цього бізнесу, нюанси і, нарешті, як же знайти ці горезвісні канали збуту і за яку ціну продати? З чим може зіткнутися початківець, який вирішив на серйозному рівні зайнятися вирощуванням цієї культури для отримання прибутку, де його чекають розчарування і, врешті-решт, в чому ж полягають ризики? Нам може видатися, що малина росте сама по собі, як у лісі, і не потребує особливого догляду і великих трудових затрат. Очевидно, так думає не лише пересічний мешканець великого міста, а й ті, хто скуповує ягоду у таких малих підприємців, як мій добрий знайомий. Адже за його словами, сьогодні на ринку оптовики пропонують 7-8 грн за кг зібраних ягід. Напевне, великі бізнесмени вважають, що цього достатньо або навіть дуже багато, аби покрити усі витрати, щоб дозріла відбірна ягода потрапила до них.
Слухаючи господаря, сам починаю ще раз розуміти, що врожайність малини залежить не тільки від самого сорту і його характеристик. Важливі ще й щільність посадки рослин на гектар, від того, чи застосовуються такі прийоми, як нормування, правильна обрізка, своєчасне і рясне удобрення і, нарешті, захист рослин. Сам по собі сорт не зможе вам приносити прибуток без відповідного догляду.
“Деякі наші клієнти, замовляючи ягоди малини оптом, дивуються: як її ще й поливати потрібно, удобрювати, обробляти від шкідників і хвороб”, – говорить з гіркою іронічною посмішкою мій співрозмовник. І, що головне, реалізація. Тара, місце для зберігання продукції, перевезення. Але ж є ще наймані працівники (а це 5-6 гривень за кілограм зібраних ягід).
І от розмірковую собі після всього почутого: а що залишиться в прибутку самому господарю? Чи краще одразу віддати задарма? І чому так ніхто не цінує простої, але такої важкої і гідної, людської праці…

Ярослав Дрюченко

Ти був в АТО?

Що сталося з моїм життям без смартфона?