Політичні торги екс-регіонала: майстер-клас від Івана Чайківського

Поділитися

З публікацій в соціальних мережах та засобах масової інформації можна побачити, що одну з політсил України, а саме Аграрну партію, вже другий місяць «трясе і лихоманить». Ряд партійних функціонерів партії висловлюють недовіру її голові Віталію Скоцику, сам він заявляє про спробу рейдерського захоплення цієї політичної сили.

Яку позицію у цьому протистоянні займає керівництво Аграрної партії в Тернопільській області?

Тернопільський обласний осередок Аграрної партії очолює бізнесмен-аграрій, власник корпорації «Агропродсервіс» Іван Чайківський, в минулому – член Партії регіонів. З початку конфлікту він займав лояльну позицію до голови партії. В цьому можна переконатися з його публікації у мережі «фейсбук» від 23 серпня, де він називає В. Скоцика «обраним ними головою, який отримав відповідний мандат довіри та наділений відповідними повноваженнями». Але ось уже 10 вересня на прес-конференції у Львові І. Чайківський повідомив про те, що обласний осередок Аграрної партії висловив недовіру В.Скоцику.

Які саме обставини змусили Чайківського змінити свою думку стосовно Скоцика – це залишиться в кулуарах Тернопільської обласної організації Аграрної партії. Сам Іван Адамович зміну своєї позиції коментує загальними фразами, не називаючи реальних причин.

Ми переконані, що зазначені вище процеси відбуваються через зовнішнє втручання у внутрішні справи Аграрної партії. В Україні вже стартувала президентська кампанія. Аграрна партія показала пристойний результат на виборах до територіальних громад, розбудувавши партійну мережу. Безперечно, що включення такої широкої організаційної мережі під конкретного кандидата в президента було б хорошим підсиленням будь-якої з команд. І тут виникає питання: то хто ж модерує процес внутріпартійного перевороту в Аграрній партії?

Всередині Аграрної партії процес заміни В.Скоцика очолюють М.Поживанов, В.Данилів, О.Корбан, В.Шандра та політтехнолог В.Грановський. В минулому М.Поживанов та В.Шандра працювали в уряді Юлії Тимошенко, а В.Данилів у 2010 році курував роботу штабів західного регіону України кандидата в президенти – Ю.Тимошенко.

Сьогодні Юлія Володимирівна розуміє, що наступні президентські вибори – це її останній шанс на президентське крісло, а тому б’є рекорди політичної активності. Електоральне поле Аграрної партії тісно переплетене з виборцями «Батьківщини», тому підтримка на виборах президента з боку аграріїв однозначно б підсилило Ю.Тимошенко.

Важливим є той факт, що група Ю.Тимошенко заручилися підтримкою головного політтехнолога Аграрної партії – В.Грановського, професійна кар’єра якого пов’язана з В.Медведчуком. Дії Віктора Медведчука за останній період часу вказують на серйозність його намірів повернутись у публічну політику. Для цього він вступив в партію «За життя», придбав 112 канал, найняв армію так званих «інтернет-ботів» для формування позитивного іміджу про себе в соціальних мережах. За таких умов далеко не остання за електоральною підтримкою політична партія є для нього «ласим шматком».

Цікаво, що в інтерв’ю британському виданню “The Independent” Медведчук висловив підтримку кандидатури Юлії Тимошенко на майбутніх президентських виборах. Він назвав Тимошенко найбільш “підготовленим” і найбільш “сфокусованим” кандидатом. На його думку, електорат у виборі між Тимошенко і Гриценко повинен голосувати за Тимошенко. Не виключено, що дії людей Тимошенко і Медведчука в Аграрній партії є узгодженими.

13 вересня на засіданні Політичної ради Аграрної партії: “За антистатутну діяльність Політрада виключила з лав партії заступника голови Олега Корбана, членів Політради Аліма Міщука, Михайла Поживанова, Сергія Гайдая, Володимира Шандру”, а також ряд голів обласних організацій, в тому числі Івана Чайківського – голову Тернопільської обласної організації.
Ряд обласних організацій висловили недовіру В.Скоцику. Це фактично привело до розколу всередині Аграрної партії.

Зараз спрогнозувати розвиток подій в Аграрній партії складно, тому надалі ми будемо аналізувати діяльність Тернопільського обласного осередку Аграрної партії та екс-регіонала Івана Чайківського щодо співпраці з проросійським силами в Україні.

Вільні Люди Тернопіль – Самооборона Майдану

Сьогодні у тернопільському театрі покажуть зраду

Фільм за повістю Кузьми Скрябіна “Місто, в якому не ходять гроші” вийшов у прокат