Як виплачують пенсії українцям за кордоном

Поділитися

В України діє низка угод з іншими країнами про пенсійне забезпечення, всі угоди поділяються на два види. Ті, які ґрунтуються на територіальному принципі, тобто виплати здійснює держава, на території якої проживає пенсіонер.

За цим принципом у України укладені договори з Азербайджаном, Білоруссю, Вірменією, Росією, Грузією, Казахстаном, Киргизстаном, Молдовою, Монголією, Румунією, Таджикистаном, Туркменістаном, Угорщиною та Узбекистаном.

Другий тип угод базується на пропорційному принципі. Такі договори укладено з Литвою, Латвією, Болгарією, Естонією, Іспанією, Польщею, Португалією, Чехією та Словаччиною. Кожна договірна сторона призначає та виплачує пенсію за трудовий стаж, набутий на своїй території.

Крім того, в майбутньому Україна планує укласти угоди про пенсійне забезпечення з Німеччиною, Ізраїлем, Чорногорією, Сербією, Грецією, Люксембургом, Туреччиною, Аргентиною і Бразилією. Зараз у цьому напрямку ведеться підготовча робота.

Станом на минулий рік найбільше українських пенсіонерів постійно проживають в Болгарії – 889 осіб. У середньому на місяць вони отримують по 21,4 євро. Найбільше українські пенсіонери отримують в Хорватії – близько 138,8 долара на місяць, найменше в Азербайджані – близько 13,9 доларів на місяць.

Іноземці, які проживають в Україні, також отримують пенсійні виплати. Найбільше серед іноземців пенсійного віку громадян Естонії – 991 осіб. У середньому на місяць вони отримують по 4,4 тисячі гривень, за рік на них витрачається 52,5 мільйона гривень. Найбільше виплачують громадянам Польщі – 7,4 тисячі гривень на місяць.

За матеріалами Слово і Діло

Заарештованих аферистів та інший кримінальний контингент можна показувати в Youtube

Американці підрахували цінність $100 в кожному штаті