Вселенський патріархат схвалив текст томосу про надання незалежності Українській помісній церкві

Поділитися

На Синоді Вселенського патріархату у четвер, 29 листопада, прийнято рішення про створення автокефальної Української церкви.

Про це повідомив президент України Петро Порошенко під час відеозвернення до українського народу.

За словами Порошенка, на Синоді схвалили текст томоса про надання незалежності Української церкви, а також прийняли рішення про скликання Об’єднавчого православного собору.

“Сьогодні на Святому Священному синоді Вселенського Патріархату ухвалені історичні рішення про створення Автокефальної Української Православної церкви. Схвалено текст томоса, а також прийнято рішення про скликання об’єднавчого православного собору”, — сказав президент України.

У виступі глава держави наголосив, що Росія і тамтешня церква доклали усіх зусиль, аби спробувати зірвати процес надання автокефалії Українській церкві. “ФСБшники та церковники, хто в погонах, хто в рясах, у хрестах чи лампасах, не боялися жодного гріха, аби тільки зірвати це рішення. Але Господь був з нами, бо ми ведемо праведну боротьбу за нашу незалежність”, — наголосив президент.
Також Вселенський патріархат затвердив проект статуту Української церкви, якій буде надано томос про автокефалію.

Про це йдеться в комюніке Вселенського патріархату за результатами засідання Синоду Константинопольського патріархату, розміщеному на сайті церкви, передає УНІАН.

“У контексті раніше прийнятого рішення Вселенського патріархату про надання автокефалії церкві України, а також в очікуванні надання патріархального та синодального томосу, Священний Синод схвалив проект конституційного статуту Української церкви“, — йдеться в повідомленні.

Через залишений в розетці ноутбук згоріла квартира

11 січня у Тернополі відбудеться найдрайвовіший концерт цієї зими