Анекдот з президентськими виборами: Зеленський обігнав Тимошенко

Поділитися

Соціологічна група “Рейтинг” принесла перші в новому році масштабні соціологічні заміри, зроблені на замовлення Міжнародного республіканського інституту США. Які, судячи з замовника, варті уваги, бо цей замовник міряє не просто так, а для розуміння, які йому робити геополітичні ставки.

Від останнього на часі опитування помітно збільшилася кількість громадян, які воліють піти на вибори. Тепер, якщо скласти тих, хто точно піде голосувати (32%) та тих, хто піде з високою ймовірністю (42%) – виходить загальна явка в 74%. При цьому – 12% точно не підуть на вибори, 5% – ймовірно не підуть, а 9% – не змогли відповісти на питання.

Згідно з результатами нового опитування, лідером президентських перегонів залишається Юлія Тимошенко (16%), а друге місце, так само як і минулого разу, ділять Петро Порошенко (11%) та Володимир Зеленський (11%). Опитування проводилися у період з 13 до 27 грудня 2018 року, тобто вже після проведення Собору та у розпал кампанії з розкрутки Томосу, а обіцяного наближеними до президента політиками гарантованого потрапляння Порошенка в другий тур по результатах цього опитування поки не видно – Порошенко та Зеленський за останній час рівномірно набрали по 1%. Тобто, як ми і підозрювали, інформацію про «різкий стрибок» рейтингу президента, АП «надула» журналістам у вуха. Не виключено, що ці цифри поміняються в майбутньому, але на даний момент Томос=1%.

У порівнянні з передостаннім опитуванням «Рейтинга» (Тимошенко – 16%, Порошенко – 10%, Зеленський – 10%), результати змінилися несуттєво. Відмінність лише в тому, що на 4 місце у рейтингу тепер вийшов медведчуківський лідер Опоблоку Юрій Бойко (9%), який помінявся місцями з Анатолієм Гриценком (8%). Хоча, знову ж таки, нагадуємо: найточніший показник усіх опитувань «Рейтингу» вираховується серед громадян, які готовий піти на вибори, в той час, як найточнішими серед найточніших вважаються цифри серед тих, хто піде на вибори та визначився з уподобаннями.

Так, серед тих, хто визначився і має намір голосувати, за Зеленського готові віддати свій голос 19% опитаних, а за Тимошенко – 18,2%. Замикає трійку лідерів президент України Петро Порошенко (15,1%). Звісно, треба усвідомлювати, що похибка становить 2%, а тому…

Також до п’ятірки найрейтинговіших кандидатів увійшли співголова об’єднання “Опозиційна платформа – За життя” Юрій Бойко (10%) та лідер партії “Громадянська позиція” Анатолій Гриценко (8,5%). Соціологи констатували, що за останній місяць значно зросли рейтинги Зеленського та Порошенка, тоді як підтримка Тимошенко дещо знизилася.

Якщо вірити результатам, претендентами на парламент, станом на грудень минулого року та серед воліючих голосувати громадян є: “Батьківщина” – 17%, “Слуга народу” – 11%, БПП – 10%, “Опозиційна платформа – За життя” – 8%, “Громадянська позиція – 8%, “Радикальна партія” – 7%, повідомляє The Newsroom

Опитування проводилося по всій території України, за винятком окупованих територій Криму та Донбасу. Методом особистих інтерв’ю в будинках респондентів опитано 2400 постійних мешканців України віком від 18 років. Статистична похибка не перевищує 2%

 

Біля Яблунова сталася жахлива аварія

За два місяці до виборів соціологи проаналізували ситуацію в мізках українців