Як Тимошенко і Порошенко хочуть виграти на виборах

Поділитися

Як і обіцяли, назбирали вам інформації про «сітки».

Останніми тижнями одразу кілька незалежних журналістів «по секрету» почули від різних політиків про нібито стрімкий стрибок рейтингу президента Порошенка внаслідок отримання Україною Томосу. І це при тому, що нових соціологічних замірів від початку року ще ніхто не проводив, а внутрішніх соцопитувань не бачив ніхто з політиків, які про це говорять. Тому журналісти підозрюють, що АП «навішує» цю інформацію на вуха їм та політикам з метою сформувати громадську думку для легалізації майбутніх досягнень «сітки».

Сітка – агітаційна мережа кандидата, яка працює за принципом мережевого маркетингу. Може бути використана штабом кандидата для скупки голосів на виборах. Ми вже писали те про те, що на цих виборах політичні сили скоріше за все відмовляться від масового застосування адмінресурсу на користь скупки голосів через агітаційні мережі.

Найбільші «сітки» на поточній президентській кампанії формують штаби Петра Порошенка та Юлії Тимошенко. На даний момент нам про них відомо наступне:

Сітку Петра Порошенка, за даними наших джерел, формують його «завгосп» Сергій Березенко та політтехнолог Березенка Дмитро Касьянов, який прославився ідеєю відзняти оду на честь соратника Порошенка Ігоря Кононенка  та не соромиться в інтерв’ю називати вибори «галуззю економіки, на якій виборець може заробити». По Києву нею займається бізнесмен Вадим Столар, якого таємно по ночах возять на Банкову. Запланована програма-максимум: 100 округів, у кожному найняти по 3 тисячі агітаторів, кожен з яких має привести по 15 людей. Загалом – 4,5 мільйони людей. На кожен округ має бути виділено по 500 тисяч доларів. У кожному окрузі штаб Порошенка розраховує на фінансові вливання або з боку місцевих мажоритарників або за допомогою лояльних та фінансово спроможних людей з БПП. У вигляді компенсації лояльним пропонують «франшизу» для їхнього бізнесу в цих регіонах від БПП.

У Юлії Тимошенко теж є амбітні плани, але поки що кажуть, що з сіткою у неї – біда. Її почали формувати ще кілька місяців тому, але начебто сказали, що з центру даватимуть гроші безпосередньо виборцям, а от розбудову самої структури сотників та десятників треба оплатити з місцевих бюджетів. Гроші мали б дати ті, хто хоче стати депутатом на наступних парламентських виборах. Але ті не поспішають з інвестиціями.

Тому розбудова кульгає і минулого тижня Тимошенко навіть проводила з цього приводу «розбір польотів» у штабі. У Порошенка впевнені, що їм вдалося переграти опонентку в цьому аспекті, а без мобілізації свого виборця вона програє. Вони також мріють про те, що від підтримки Тимошенко скоро відмовиться міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, але, скоріше за все, мріють дарма.

Важливим негласним союзником Тимошенко на поточних виборах є міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який в обмін на свою посаду при Тимошенко-президентові пообіцяв боротися зі скупкою голосів на виборах оточенням Порошенка. І головна проблема тут в тому, що штаб Тимошенко теж може зробити ставку на цю опцію, а підлеглі Авакова на місцях не завжди розуміють, хто там де в них на який штаб працює. А тому, в процесі боротьби можуть виникнути «технічні нестиковки».

Тимошенко обіцяє стати «нічним кошмаром для хлопців, які зараз непогано живляться», тобто для корупціонерів.
Окрім того, у неї в штабі щільно сидить Олена Ледовських – соратниця обвинуваченого НАБУ в корупції екс-депутата від Народного фронту Миколи Мартиненка, повідомляє The Newsroom

Нещодавно мешканці Новоград-Волинського на Житомирщині розповіли, як там агітують за Юлю. На вулицях стоять пункти перевірки зору. Там проводять безкоштовний огляд і дають окуляри з календариками, блокнотиками тощо із зображенням Юлі в окулярах. Те саме ж зафіксували і на Волині. “Але це зафіксовано тільки там, де в неї є люди з цим бізнесом”, – кажуть джерела. Також нам відомо, що за кожну принесену та заповнену «анкету прихильника», тобто потенційного агітатора, у центральному штабі платять по 200 гривень. Київську сітку Тимошенко нібито курує Алла Шлапак – колишній депутат Київради за часів мера-втікача Леоніда Черновецького.

Юлія Тимошенко, Олег Ляшко та Олександр Шевченко порушили закон

У Новосілці чоловіки порубали дрова, випили горілки і почали з’ясовувати стосунки