У Тернополі спробують заробити на москальській Маслєніце

Поділитися

Не встиг розтопитись сніг, як влада Тернополя тут же розпочинає гучні забави, замість того, щоб нормально замурзане місто.

7 березня на Театральному майдані має відбутися гастрономічний фестиваль “Масниця 2019”.
Скоро починається Великий Піст, і знову в інтернеті аж кишить від “блінов на Маслєніцу”. І щоб в міру своїх сил поборотися із рускім міром, мушу написати цей малесенький “лікбез” текст. Пише Пані Стефа На щось страшно етнографічне чи наукове я не претендую, але трошка систематизую те, що знаю.

В Україні маємо паралельно 2 традиції –

Центр, схід і південь святкує Масниці (часом теж називається Масляна), які теж називають Колодієм (але, зауважте, не маслєніца!). В побуті вживаються ще інші назви “Заговини”, наприклад. Масниці це те ж, що Масний, він же Тлустий, Жирний тиждень в багатьох культурах.
Західніші реґіони України називають цей тиждень Запусти\Запуст(*), Сиропуст (бо ще можна їсти сир і інший набіл).
Запусти\Масниці – це те ж, що й карнавал (carne — м’ясо + levare — прощавай), “прощання з м’ясом”. Це початок “репродуктивного року” в найширшому сенсі, весна, залицяння та любощі, пошуки пари, продовження роду, засівання нового врожаю.
Але як би там не було, сенс останнього тижня перед постом в Україні – приготувати себе до нього духовно і фізично. Їжа полегшується, м’яса не їмо ще з попереднього тижня (Мясопуст). Тобто по суті це спокійний час, примирення з собою і оточуючими, намагання вирішити образи, очікування посту. Закінчується Прощеною неділею.

В гастрономічному плані для України властиві вареники з сиром, сирні бабки, сирнички і інше всіляке таке. Сиропуст же. Ніхто не забороняє їсти і млинці. Вони в нашій культурі теж мають велике символічне значення – Сонце, очікування і прихід Весни.

А тепер на секунду заглянемо за порєбрік – для Маслєніци характерні гучні забави, змагання, бійки, багато їжі і алкоголю. Бо “поки можна, то треба відірватися”. Приказка “не всьо коту маслєніца” – це теж про це, про те що дорвався раз і всьо, досить. Тобто йдеться більше про активні, часом навіть аґресивні, розваги і обжеровисько.

“Маслєніцу з блінами” в попсовій формі нам занесли за часів совєтів, коли треба було чимось замістити давніші традиції. Згрубша, так само як колись язичницькі традиції заступалися християнськими. А що назви схожі (Масниці і Маслєніца) то особливо ніхто в деталі не спішить вдаватися.

Тому, давайте зваримо собі вареників або, зрештою, насмажимо млинців, і не будемо сліпо наслідувати чужі для нас традиції.

І ЗВИЧАЙНО, В АФІШУ ЗАПХНУЛИ МОСКАЛЯЧІ “БЛІНИ З ІКРОЙ”

А ось так алконавти при владному кориті в Тернополі організовують фестиваль:”Вітання Тернополянам та гостям Файного міста! Щойно завершились зимові святкування, як вже наближаються весняні. І виключенням не стане Масниця! Справжня забава, яка передує Великому посту та Великодню!

Ще здавна протягом святкового тижня, газдині готували та частували близьких рум’яними млинцями! Таке гамірне та веселе святкування, допомагає розбудити весну від сну та прогнати геть зиму.

А тому запрошуємо і Вас на перший весняний розважально-гастрономічний фестиваль “Масниця 2019”! За три насичені дні Ви весело та корисно проведете час, а головне зможете скуштувати різних смаколиків.

У програмі заходу: 7 березня – ярмарок смаколиків, 8 березня – драйвова укротека, 9 березня – гастрофестиваль “Любиимі вареники та млинці Тараса” та 10 березня – сімейний день наповнений багатьма цікавими майстер-класами!

Зацікавило? І не дивно! Адже “Міст багато Файне одне”!

Ото ж чекаємо Вас 7-10 березня 2019 року на Театральному майдані! Чкурни у Тернопіль на вихідні! Зустрінь весну РАЗОМ з НАМИ!

На Лановеччині під колесами авто опинився велосипедист

“Голубь міра” проти шароварів головного мозку