Верховна Рада закріпила в Конституції курс України членство в ЄС та НАТО

Поділитися

Верховна рада закріпила в Конституції курс України членство в ЄС та НАТО. Уперше за тривалий час парламент зібрав під голосування конституційну більшість – за пропозицію проголосували 334 депутати. Таким чином, закон 9037 «Про внесення змін до Конституції щодо стратегічного курсу держави на набуття повноцінного членства України в ЄС та НАТО» прийнято в цілому.

Законом передбачено “закріплення на конституційному рівні правової визначеності курсу України на членство в ЄС і НАТО, мобілізувати українське суспільство і українську владу і сприяти реформам, спрямованим на досягнення критеріїв повноправного членства в ЄС і НАТО”.

Окрім цього, після поверення Криму Україні, з півострова автоматично вилетить Чорноморський флот. Тому що, законом, зокрема, пропонується «виключити з Конституції положення про використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди відповідно до міжнародних договорів». Також з основного закону має бути виключено положення про позаблоковий статус України.

Сесійна зала була переповнена, так само як і урядова ложа. Разом з кабміном у ній сидів, чомусь, лідер партії Народний фронт Арсеній Яценюк.

Традиційно проти цього рішення голосувало все проросійське лобі, як фракційне (ОБ), так і позафракційне (Бойко, Льовочкін, Дунаєв та ін.). Виступаючи з трибуни парламенту, президент Порошенко пояснив, чому так сталося. “Зараз у Кремлі дуже уважно спостерігають за діями Верховної Ради. Не дочекаєтесь – не буде у вас радості. І Верховна Рада сьогодні продемонструє єдність, яку демонструє останні 4 роки”, – сказав Порошенко.

Перед голосуванням Радикальна партія та Батьківщина в черговий ненадовго заблокували президію з метою передвиборчо побавитися в «ціни на газ» та «зубожіння». Однак у підсумку передвиборче гасло Ігоря Гриніва «Порошенко або Путін» знову спрацювало. Жодна проєвропейська політична сила у передвиборчий період не захотіла стати «агентом Кремля», а тому президентський закон підтримали навіть ті, хто не дуже хотів грати на боці Порошенка.

“Влада використовує основний закон як елемент своїх дрібних передвиборних маніпуляцій. Записів у Конституцію мало, якщо військовий бюджет не є прозорим, якщо не оновлюється озброєння, немає жодної ракети або літака, поставлених на озброєння. Але сьогодні цей зал прийме це рішення”, – сказав голова “Самопомочі” Олег Березюк, фракція якого теж проголосувала «за».

Юлія Тимошенко традиційно спробувала перетягти ковдру на себе. “Україна не може залишитися самотньою, поза мейнстрімом руху людства”, – сказала лідер Батьківщини, нагадавши, що саме вона, будучи прем’єром, подала в НАТО заявку для отримання Плану дій щодо членства, повідомляє The Newsroom

Тотальну мобілізацію депутатів було оголошено ще на вівторок, тоді ж, попередньо, і мало відбутися голосування. Однак у вівторок народні обранці ще не встигли з’їхатися на роботу після канікул. Як вважаєте, чи потрібно закріплювати в Конституції прагнення України до вступу в ЄС та НАТО?

20 годин драйву: на сєвєродонецькому заводі пройде фестиваль техно та сучасного мистецтва

На виборах буде нелегально працювати понад 1 мільйон українців