Що варто і не варто робити у день голосування на виборчій дільниці?

Поділитися

Які у вас плани на неділю 21 квітня? Прокинутись, випити кави, зустрітись із друзями, сходити в кіно, відвідати виборчу дільницю…? Відповідно до чинного законодавства, участь у виборах не є обов’язковою, але кожен відповідальний громадянин розуміє реалізацію свого виборчого права як свій «громадянський обов’язок». Академічний тлумачний словник української мови дає таке визначення поняттю «громадянин» – особа, що належить до постійного населення якої-небудь держави, користується її правами і виконує обов’язки, встановлені законами цієї держави. Тож закликаємо в день голосування скористатись своїм правом громадянина – правом голосу. Але також закликаємо не забувати, що права нерозривно пов’язані з обов’язками й відповідальністю. А для того, щоб відповідальні громадяни не потрапили в халепу в день голосування та залишились законослухняними, ми підготували поради для виборців поведінки на дільниці.

На виборчій дільниці в день голосування виборцю ЗАБОРОНЕНО:

Здійснювати незаконну агітацію за чи проти певного кандидата.
Отримувати гроші за здійснення агітації.
Перешкоджати голосуванню інших виборців.
Отримувати виборчий бюлетень без паспорта.
Отримувати виборчий бюлетень замість іншого виборця.
Фотографувати або знімати відео з бюлетенем, а також демонструвати заповнений бюлетень комусь перед вкиданням у виборчу скриньку.
Виносити бюлетень за межі виборчої дільниці.
Давати згоду та брати винагороду за голосування за чи проти певного кандидата.
І якщо за порушення перших двох пунктів доведеться сплатити тільки штраф, то за решту передбачена кримінальна відповідальність із конкретними тюремними строками. Давайте розбиратись детальніше.

Як проголосувати, якщо ви потратили в лікарню напередодні виборів?

​​В Україні настав день тиші перед виборами