У Тернопільській області була недостатня кількість виборчих скриньок та інформаційних плакатів

Поділитися

На декількох виборчих дільницях, де проводять спостереження представники ОПОРИ, зафіксували порушення, що стосуються матеріально-технічного забезпечення. До них належить недостатня кількість скриньок для голосування і відсутність інформаційних плакатів про кандидатів на пост Президента України, а також тих, що роз’яснюють процедуру голосування.

За інформацією від спостерігачів ОПОРИ, на 4 дільницях в окрузі №164 є менше скриньок для голосування ніж передбачено законодавством. В окрузі №165 подібна ситуація зафіксована на 8 дільницях, в окрузі №166 – на 6 дільницях. Загалом у 12 випадках на дільницях бракує по одній великій та одній малій скриньці, у 2 випадках – по 1 великій і у 4 випадках – по одній малій.

У частині 4 статті 74 Закону України «Про вибори Президента України» вказано, що кожна виборча дільниця забезпечується необхідною кількістю виборчих скриньок – великих (стаціонарних) та малих (переносних). Мала виборча дільниця повинна мати не менше двох великих та двох малих виборчих скриньок, середня – не менше трьох великих і двох малих скриньок, а велика – не менше чотирьох великих і трьох малих скриньок.

Також спостерігачі ОПОРИ на дільницях у виборчих округах №166 і №167 зафіксували відсутність інформаційних плакатів. На двох дільницях округу №167 не було інформаційних плакатів про кандидатів на пост Президента України у приміщенні для голосування. А на трьох дільницях ТВО №166 і на двох ТВО №167 були відсутні плакати про порядок голосування.

Цей факт має знаки порушення частини 5 статті 74 Закону України «Про вибори Президента України». У статті вказано, що дільнична виборча комісія в обов’язковому порядку розміщує плакати, що роз’яснюють порядок голосування та відповідальність за порушення законодавства про вибори Президента України, а також інформаційні плакати кандидатів на пост Президента України.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області Ольга Галушка зауважує, що порушення, про які повідомляють спостерігачі ОПОРИ в Тернопільській області, не мають масового характеру і є не значними процедурними порушеннями, які б не мали мати впливу на перебіг голосування.

Не я б’ю – верба б’є, за тиждень – Великдень

“Команда Зеленського” у Facebook має 430 активних рекламних дописів в день виборів