В Україні стрімко скорочується чисельність черні білоокої

Поділитися

Чернь білоока занесена до Червоної книги. Популяція цих птахів зменшилась приблизно вдесятеро за останні 40 років. Про це повідомляє газета “Експрес”. Науковці національного парку “Тузлівські Лимани” зафіксували зграю зникаючого виду ниркових качок — черні білоокої. Птахи пролітали над гирлом річки Алкалії, прямуючи на гніздівлю у дельту Дністра. І судячи з кількості качок у зграї, чисельність цих птахів в Україні стрімко скорочується, зауважують орнітологи.

“Всього ми нарахували понад 20 птахів, — розповідає Іван Русєв, керівник наукового відділу Національного природного парку “Тузлівські лимани”. — Самці цих качок мають білу або світло-блактину райдужку ока, у самиць очі – сіро-карі. У самця голова, шия, боки тулуба і черево — рудувато-каштанові, спина і надхвістя — чорні, підборіддя — біле, крило зверху — чорно-буре, а першорядні махові пера білуваті. Самиця ж не така яскрава”.

Чернь білоока перебуває під охороною як зникаючий вид, занесений, зокрема, до Червоної книги України та міжнародної Червоної книги.

“Близько 40 років тому ми фіксували зграї із 200-300 цих птахів. Тепер їхня чисельність зменшилася щонайменше у десять разів, — каже Іван Русєв. — Основна причина їх зникнення — надмірна меліорація. Дельта Дністра практично знищена греблями, сток води у період гніздування цих качок майже відсутній. До того ж чернь білоока стає об’єктом браконьєрського полювання”.

Понад 50 колото-різаних ран наніс тернополянин, який відомий у Тернополі очима, залятими чорнилом, своїй знайомій

Українцям масово “дзвонить Порошенко” і просить підтримати його на виборах