Тернопіль теж хоче знати: хто замовив Катю Гандзюк?

Поділитися

У суботу, 18 травня о 12:00 тернопільські активісти приєднаються до всеукраїнської акції «Україна питає: хто замовив Катю Гандзюк?», яка відбудеться на площі навпроти Тернопільської ОДА (біля пам‘ятника Степана Бандері)
Таким чином небайдужі тернополяни відгукнулися на заклик ініціативної групи друзів Каті Гандзюк провести подібні акції у всіх містах і містечках України і запитати Генеральну прокуратуру та Службу безпеки, що відбувається у справі Каті і чому вже дев’ять місяців суспільство не може почути від них чіткої відповіді.

Також учасники адресують це питання новообраному президенту Володимиру Зеленському, оскільки відтепер саме він гарантуватиме права і свободи громадян України. Президент, на думку організаторів, повинен пам’ятати, що з 2017 року в різних регіонах України було здійснено понад 50 замовних нападів на активістів, в яких не покарано жодного замовника. Члени спеціально створеної для розслідування цих нападів тимчасової слідчої комісії Верховної Ради публічно стверджували, що шоковані тим, що дізналися про ситуацію з правами активістів в регіонах. Проте добитися ефективного слідства у справах нападів на активістів так і не вдалося.

“Ми закликаємо вийти на площі всіх, хто не готовий миритися зі спробами силових відомств злити та зам’яти справу про замовне вбивство, організоване політиками на найвищих державних посадах, – йдеться в повідомленні про проведення акції. – Ми закликаємо вийти та нагадати всім, що нас не можна вбивати. Що Україна, в якій за два роки організовано та не розслідувано більше 50 замовних нападів на проукраїнських активістів – потребує негайних змін”.

Організатори акції вважають символічним, що її буде проведено в траурний день – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Адже як і десятки років тому, боротьба із системою і грубим порушенням прав людини для українців досі актуальні. Тому захід почнеться з хвилини мовчання та вшанування жертв репресій.

Нагадаємо, 31 липня 2018 року на херсонську активістку Катерину Гандзюк було здійснено напад – на неї вилили літр сірчаної кислоти. Після трьох місяців страждань і боротьби за життя 4 листопада Катя померла. Друзі Каті створили ініціативу “Хто замовив Катю Гандзюк”, в рамках якої разом з провідними українськими журналістами провели розслідування і висловили свою версію щодо замовників убивства. Вони вважають, що до нападу причетні голова Херсонської облради Владислав Мангер, екс-голова Херсонської облради Андрій Гордєєв та на той момент його заступник Євген Рищук. Проте весь час після нападу незрозумілі речі відбуваються зі слідством у справі: від затримання поліцією непричетної до нападу особи до зміни правової кваліфікації злочину.

Запрошуємо представників медіа, активістів та небайдужих громадян приєднатися до акції 18 травня о 12:00 на площі навпроти Тернопільської ОДА (біля пам‘ятника Степана Бандері)

У столиці почали мити дороги “шампунем”, а в Тернополі і Чорткові поки просто роздувають пилюку

Народний фронт вийшов з того, чого давно нема – з коаліції, щоб Зеленський не розпустив парламент з тієї причини, яка вже давно є