Тернополян закликають стати на захист України у військовому резерві

Поділитися

Займатися власними справами та приносити користь Вітчизні закликають тернополян у окремій бригаді територіальної оборони Тернопільської області. Командування військової частини здійснює низку заходів з популяризації служби у військовому резерві, дотепер маловідомого виду служби для пересічного громадянина України. Зокрема, командир окремої бригади територіальної оборони полковник Олег Дідіченко провів зустріч з потенційними резервістами – слухачами випускного курсу Центру підготовки офіцерів запасу Тернопільського національного економічного університету і розповів їм про нюанси служби у резерві.
– Ми рівняємося на кращих. У провідних країнах світу служба у резерві є доволі поширеною та популярною. Зараз планується прийняти ряд законодавчих ініціатив для привабливості служби в резерві і у нашій державі, – каже полковник Олег Дідіченко.
Зокрема, комбриг наголошує, що на розгляді в українських народних обранців законопроект підготовлений Генштабом Збройних Сил у якому передбачено розширення соцпакету для резервістів, де буде враховано і безкоштовне медичне забезпечення, і пільгове здобування вищої освіти, і урахування служби у резерві під час обчислення пенсії, і зменшення податків для роботодавця під час прийняття на роботу резервіста тощо.
Сьогодні в оборонному відомстві, за словами полковника Олега Дідіченка, роблять ставку на перехід від обов’язкової служби в резерві до добровільної з підписанням контракту на службу у військовому резерві. Тобто у разі укладання такого контракту військовозобов’язаний буде закріплений за конкретною посадою у бригаді тероборони. Періодичні збори допоможуть резервісту стати повноцінною бойовою одиницею, який, у разі потреби, в короткий термін розпочне виконувати завдання у складі підрозділу, не витрачаючи дорогоцінний час на бойове злагодження та оборонятиме рідну домівку.
– Особи рядового складу укладають контракт із командиром військової частини на три роки, а сержанти та офіцери – на п’ять. Резервістами на рівних правах можуть бути як чоловіки, так і жінки. Крім того, резервісти мають змогу отримувати чергові військові звання, здобувати нові військово-облікові спеціальності та одержувати за участь у зборах належне грошове забезпечення, – говорить полковник Олег Дідіченко.
Резервісти окремої бригади територіальної оборони Тернопільської області, які укладуть контракт, періодично проходитимуть підготовку на навчальних зборах, а решту часу продовжуватимуть вести звичайне цивільне життя.
– Громадяни, які проходять службу у військовому резерві не підлягають призову на строкову військову службу. З питань укладання контракту на службу у резерві можна звернутися до найближчого військкомату або напряму до командування бригади територіальної оборони, – наголошує полковник Олег Дідіченко.

Василь Лабай, спеціальний кореспондент Інформагентства Міноборони.

Біля Ланівець перевернулась вантажівка зі скрапленим газом

Як співак Андрій Скрябін два дні ходив на прийом до тернопільського нардепа Петра Сраки