Тернополяни бідкаються, а в міській раді Надал і Соколовський розводять руками

Поділитися


У Тернопільській міській раді не вміють працювати на випередження. Мер Сергій Надал вже настільки став маразматиком, що може хіба хамити підлеглим чи тернополянам. Час від часу тут вдають, що нібито працюють.

Сьогодні, через тиждень жахливого смороду на тернопільському ставі, річці Серет та в парку “Топільче” мер із своїми посіпаками нарешті зачухались.

“Реагуючи на надзвичайну ситуацію щодо загибелі риби у водоймах в гідропарку «Топільче», у Тернопільській міській раді відбулося засідання комісії з питань техногенно- екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій за участі експертів та екологів,- повідомляє сайт Тернопільської міської ради. Під час засідання спеціалісти зазначили, що ними було досліджено неживу рибу та взірці води у ставі і у водоймах в парку «Топільче» на предмет відповідності нормативним показникам, в ході якого жодних забруднювальних речовин у водоймах не виявлено. Натомість дослідження взірців води показало, що місткість кисню у Тернопільському ставі знизилася до 2млг/л при нормі 2, 5 млг/л, а у водоймах, що в парку «Топільче» рівень кисню становить 0,2 млг/л.

Як пояснили експерти, наразі в Україні відбуваються кліматичні зміни, а саме, спостерігаються елементи яскраво вираженого субтропічного клімату, через що температура повітря значно підвищується.

«Внаслідок підвищення температури повітря, рівень кисню у воді помітно знизився, що призвело до цвітіння водоростей та спричинило задуху і через це загинули мальки риби», – зазначив професор біологічних наук Тернопільського національного педагогічного університету Василь Грубінко.

«Система водойм у гідропарку «Топільче» була розроблена ще понад 50 років тому, і основною метою цих водойм на той час була окраса парку. Ці водойми приєднані до ставу і вони «забирають» воду з озера, в результаті чого води у ставі стає менше, проте і у водоймах в парку її недостатньо, – розповідає начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Олег Соколовський. – Оскільки ці водойми є уже застарілими, як і Тернопільський став, вони не можуть самоочищуватися і при високих температурах повітря тут починається цвітіння водоростей. На жаль, така тенденція зараз спостерігається у всьому світі та не лише у прісних водоймах, а й в морях».

Відтак, для того, щоб оновити водойми у парку та збільшити надходження води та кисню у став, фахівці наразі вивчатимуть дебіт води, а також можливість відновлення природних свердловин.

Аераційний фонтан, який був влаштований на ставі минулими роками, виконує функцію очищення води та наповнення її киснем саме у тих місцях, де вода є найбільш «стоячою», тому на комісії вирішено збільшити кількість робочих годин фонтану, і відтепер він працюватиме до 23:00 год.

Також, в рамках Програми розвитку водосховища «Тернопільський став», комісією вирішено подати заявку на виділення коштів для розроблення заходів та впровадження технології очищення екосистеми Тернопільського ставу.

Лише 21 із 352 політичних партій зареєструвала виборчі списки

Микола Люшняк: Чи стрілятиме українська армія?