28 червня 1950 року у бою загинули члени Кременецького надрайонного проводу ОУН

Поділитися
Члени Кременецького надрайонного проводу ОУН в криївці, 1950 р
“Алас”, “Боровик”, “Прокіп”

28 червня 1950 року в бою проти МГБ загинули члени Кременецького надрайонного проводу ОУН.

Напередодні до Велико-Дедеркальського райвідділу МГБ місцевий житель повідомив, що в господарстві жительки хутора Манівщина Лукії Гикової поблизу с. Горинка Кременецького району Тернопільської області в криївці перебувають члени Кременецького надрайонного проводу ОУН.

Вранці 28.06.1950 р. господарство Лукії Гикової було оточене групою МГБ чисельністю 41 чол. , із допомогою металічних щупів вдалося виявити замаскований люк криївки. Працівники МГБ відправили господарку Лукію Гикову для переговорів щодо схилення повстанців до здачі. Однак жінка замість вмовляти повстанців здатися, сама стрибнула в криївку до повстанців та закрила за собою люк.

Під бою повстанці викидали із криївки гранати та здійснювали інтенсивний вогонь із стрілецької зброї, МГБ ще три рази робили повстанцям пропозиції здатися живими, однак всі пропозиції повстанці відкинули. В результаті тривалого бою повстанцям не вдалося вирватися з оточення і всі хто перебував у криївці загинули :

Сильвестр Цимбалюк – “Алас” – керівник Кременецького надрайонного проводу ОУН.
“Ярошко” (він же “Довбуш”) – керівник Вишнівецького районого проводу ОУН
Кузьма Слободенюк – “Чайка”
“Тарас”
“Орлик”
“Василь”
“Ігор”

Сильвестр Цимбалюк – “Алас” в криївці

Також разом із повстанцями загинула господарка Лукія Гикова.
У загиблих вилучено 1 кулемет, 3 автомати , 4 гвинтівки , 6 пістолетів, 1 радіоприймач , 2 друкарські машинки. Український Визвольний Рух – ОУН і УПА

Всемирный Клуб Одесситов: мастурбація на совдепівське минуле

За одну добу на дорогах Тернопільщини в аварії потрапили три скутериста