111

Країни в східній частині Євросоюзу стверджують, що якість продуктів харчування у них гірше, ніж у західних сусідів. Єврокомісія спростувала цю оцінку. Про це пише DW.

У Coca-Сola з австрійських супермаркетів більш насичений смак, ніж з угорських, а шоколадна паста Nutella густіша? У м’ясних виробах в Словаччині менше м’яса і більше жиру, ніж в тих же продуктах, які продають, наприклад, в Німеччині або будь-який іншій країні Західної Європи?

А ще в державах Східної Європи в продуктах харчування, що містять цукор, використовується його замінник, а замість натуральних фруктів – штучні ароматизатори? І в цілому виробники поставляють на ринок продовольства Східної Європи товари, якість яких гірше, ніж в сусідніх західних країнах ЄС, незважаючи на одну і ту ж саму торговельну марку і однакову упаковку?

Чи так це, вирішила розібратися Єврокомісія. Адже скарги від глав урядів, зокрема Словаччини та Угорщини, на подвійні стандарти щодо якості продуктів харчування та напоїв надходили вже два роки тому.

І їх ставало все більше: мовляв, продаж рибних виробів, в яких майже немає риби, і вершкового (масляного) печива, в якому майже немає вершкового масла, є порушенням прав споживачів в країнах на сході Євросоюзу.

У 2017 році глави держав і урядів країн ЄС розглядали цю проблему на спеціальному саміті. Тоді голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер висловився за заборону подвійних стандартів щодо якості продуктів харчування в Євросоюзі.

З того моменту Єврокомісія ввела спеціальні єдині методики тестування напоїв та продовольства. А в кінці червня 2019 року було представлено результати перевірки продуктів харчування, проведеної на замовлення Єврокомісії її власним дослідницьким центром.

Дослідники протестували 1400 продуктів з 19 держав Євросоюзу, 10 з яких – на сході ЄС. Згідно з результатами дослідження, ніякого систематичного обмеження прав споживачів щодо якості продуктів харчування та напоїв в східних країнах ЄС не встановлено.

Правда, згідно з результатами дослідження, майже третина продуктів відрізнялася за складом інгредієнтів, незважаючи на ідентичну упаковку. Але в ЄС підкреслюють, що це не обов’язково веде до падіння якості продуктів. Адже для виробників продовольчих товарів важливу роль відіграє фактор регіональних смакових уподобань.

Встановити єдиний стандарт, який вказує на те, що мова йде саме про продукти харчування для країн на сході ЄС, авторам дослідження не вдалося. За словами єврокомісара з питань прав споживачів Віри Юрової, на підставі проведеної перевірки національним відомствам доручено розслідувати окремі виявлені випадки, щоб уникнути подальших помилок з цього приводу.

І це, за його словами, не веде до погіршення якості продуктів харчування. На думку Келера, заборона ж подвійних стандартів щодо якості продовольства призведе до того, що виробники не зможуть виконувати бажання споживачів різних регіонів.
Тим часом єврокомісар Віра Юрова заявила, що за застосування подвійних стандартів якості продуктів харчування ЄС відтепер буде карати. “Споживачі можуть бути абсолютно впевнені в тому, що склад інгредієнтів відповідає тому, що вказано на упаковці”, – запевнила Юрова.

А єврокомісар з питань культури та освіти Наврачич Тібор в свою чергу зазначив, що його радує відсутність різниці між якістю продуктів харчування на сході і заході Євросоюзу, але тривожить те, що майже третина продуктів має змінений склад інгредієнтів, хоча і продається у всіх країнах в однакових упаковках.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.