Лікарі та пацієнти лабораторії контактної корекції зору проти знищення їхнього закладу

Поділитися



До голови тернопільської облради Овчарука, керівників депутатських фракції, депутатів Тернопільської обласної ради звернулися лікарі та пацієнти лабораторії контактної корекції зору Тернопільської університетської лікарні. Фахівці та їхні пацієнти виступають проти того, щоб тисячі тернополян та мешканців нашого краю залишились каліками по-зору. Цей унікальний заклад лікує складні форми рогівки та її помутніння.
До теперішнього часу показник інвалідності по зору населення Тернопілля був один з найнижчих в Україні. На диспансерному спостереженні лабораторії знаходиться понад 2 тисячі пацієнтів із кератоконусом, що кореговані жорсткими контактними лінзами, які виготовляються на індивідуальне замовлення і змінюються кожні два роки. Альтернативи даному методу лікування не існує. Жоден приватний офтамологічний заклад області та України не покриває цей надскладний сегмент візуальної корекції.

Зі змістом звернення ви можете ознайомитись на фото. Загалом його підписало понад сотня фахівців та пацієнтів.

Довідка

Лабораторне  відділення контактної корекції зору засноване  у 1981 р.

На сьогоднішній день його очолює лікар вищої категорії  Ваврищук Анатолій Семенович

Склад лабораторії:
Табалюк Т.А., к.м.н., лікар-офтальмолог вищої категорія;
Пандрак І.С., старша медична сестра;
Скальський Ю.Й., медичний оптик.
На диспансерному обліку лабораторії контактної корекції зору знаходиться понад 15 000 пацієнтів, з них  близько 40 %  користуються жорсткими контактними лінзами. У теперішній час щороку консультує понад 1 000 пацієнтів з аномаліями рефракції та виготовляємо понад 100-200 жорстких контактних лінз.

Зав. лабараторією контактної корекції зору Ваврищук Анатолій Семенович

На диспансерному обліку лабораторії контактної корекції зору знаходиться понад 15 000 пацієнтів, з них  близько 40 %  користуються жорсткими контактними лінзами. У теперішній час щороку консультують понад 1 000 пацієнтів з аномаліями рефракції та виготовляємо понад 100-200 жорстких контактних лінз.

Основним призначенням лабораторії Тернопільської університетської лікарні є забезпечення  населення Тернопільської та ряду сусідніх областей (зокрема Рівненської) засобами контактної корекції зору, у т.ч. жорсткими контактними лінзами. Протягом останніх кількох років у лабораторії впроваджено найсучасніші методи діагностики (комп’ютерні способи візометрії, контрастометрії та визначення кольоровідчуття) та оптичної корекції (жорсткі газопроникні, м’які торичні, лінзи планової заміни та гнучкого і безперервного режимів носіння).

Лікарі відділення постійно підвищують свій професійний рівень. Завідувач лабораторії ККЗ Ваврищук А.С. стажувався за кордоном: у 2011 Франкфурт на Майні (Німеччина), у 2012 – Рим (Італія), у 2013 р. у Парижі (Франція). Лікар офтальмолог Табалюк Т.А.: у 2012 р. Прага  (Чехія), у 2013 р.-  Амстердам (Нідерланди), у 2014 Лейпциг (Німеччина). За результатами роботи лабораторії зроблено доповіді на міжнародних конгресах: 42 ECLSOконгрес (Ніца, Франція, 2012), 2 EurOKзустріч (Брюсель, Бельгія, 2013), 18 зимова зустрічESCRS (Любляна, Словенія, 2014), 11 зустріч експертів CXL (Цюрих, Щвейцарія, 2016р.).

Нами запантетований і успішно використовується спосіб корекції зору, що включає поєднання м’якої і жорсткої лінз, так званий piggy-back, який дозволяє отримати зір при інвалідизуючих пізніх стадіях кератоконусу, кератоторусу та інших іррегулярностях рогівки, зокрема спричинених її трансплантацією.

Лише тут можна отримати висококваліфіковану консультацію з приводу всіх видів корекції зору, відновити зір при складних формах і захворюваннях рогівки, зокрема кератоконусі, наслідках травм, замаскувати дефекти ока типу більма.

Від Сяну до Дону – це гарно звучить лише у гІмні. А на ділі гімно з Дону перекриє будь-які потуги Сяну

Водій автомобіля збив перехожого та втік