Підсумки першого півріччя: овочі подорожчали на 52%

Поділитися

За даними Державної служби статистики за перше півріччя 2019 року овочевий кошик подорожчав на 52%, із 56,6грн до 86грн. Нагадаю, що до складу овочевого кошику входять по кілограму буряку, капусти, картоплі, моркви й цибулі. Якщо раніше я вказував що цибуля була безумовним лідером зростання вартості як за п’ятирічку, так і за останній рік, то з початку 2019 року в лідери вирвалася картопля.
Картопля в грудні минулого року коштувала в середньому по країні 8 грн, а в червні ціна досягла 17,3 грн. Картопля за перше півріччя подорожчала в 2,2 рази. Учора сам купував на селі молоду велику картоплю по 20грн за кілограм, а зовсім маленьку – по 10грн.
На другому місці овочевої ієрархії опинився буряк, який за цей рік став дорожче на 80%. У грудні 2018р його ціна була 10,9грн, а першого літнього місяця цього року – уже 19,7грн.
Морква додала з грудня 2018 року по червень цього 72%, піднявшися з 12 до 20,6грн.
Цибуля після років зростання вирішила відпочити та її вартість зросла всього на 11%, із 16,8грн до 18,7грн.
Капуста цього року карколомно стрибала та її вартість в окремих місяцях досягала в магазинах 35грн за кілограм. Але за підсумками півріччя бачимо скромні 9% зростання. Якщо в грудні 2018 року вона торгувалася по 8,9грн, то зараз її середня ціна становить 9,7грн.
За офіційними даними в червні капуста подешевшала на 48%, цибуля – на 34%, буряк – на 9%, а морква – на 8%. У той же час піднялася вартість картоплі – на 23%.
За даними власного дослідження Асоціації постачальників торговельних мереж ціни на овочі борщового набору, із 1 січня по 1 липня 2019 року, зросли на 55%. Морква подорожчала на 85%, буряк – на 83%, картопля – на 78%, цибуля – на 15%, а капуста – на 11%.
Мінімальна зарплата за цей час зросла на 12,1%, середня пенсія – на 11,1%, середня зарплата – на 11%, а інфляція – на 3,6%.

Олексій Дорошенко

Підкуп залишається однією з ключових проблем на виборах

У червні капуста подешевшала в два рази, а яблука подорожчали на 34%, картопля – на 23%, цукор – на 6%