Створено бактерію, що переробляє пластик

Поділитися

Двоє молодих вчених Міранда Венг (Miranda Wang) і Джіні Яо (Jeanny Yao) спеціально створили бактерію, яка може розкладати пластик на більш прості полімери і вуглекислий газ. Вони вже змогли зібрати кілька сотень тисяч доларів для комерціалізації своєї розробки, а також стали наймолодшими лауреатами Перлманівської премії.

Як повідомляє портал stillunfold, наразі дослідники змогли домогтися готовності технології до промислового використання, проте ще треба буде вирішити питання швидкості переробки.

За задумом дівчат, одне з можливих застосувань їхньої розробки – плавучий реактор, який патрулюватиме океан, збиратиме пластик і у внутрішній ємності перероблятиме сміття. В остаточному варіанті один цикл Biocellection займе всього добу, а на виході залишиться тільки вода і вуглекислий газ. Розкладені полімери частково використовуватимуться бактеріями для харчування і частково в повторному виробництві пластику або палива.

Крім штучно створених мікроорганізмів, вчені знаходять і природні приклади використання пластику в їжу.

Так, згідно з нещодавнім дослідженням, бактеріальні плівки зменшують масу пластикових відходів на десятки відсотків менш ніж за півроку, а виявлений в 2016 році вид бактерій Ideonella Sakaiensis здатний перетравлювати поліетилентерфталат. З огляду на обсяги сміття, яке виробляє людство, можливо, це очікувана природна відповідь глобальної екосистеми і її розвиток складно прогнозувати.

Біологічну роль пластикових відходів і мікрочастинок пластику досі повністю не вивчено. Якщо великі фрагменти сміття можуть просто порушувати життєдіяльність тварин, наприклад, блокуючи травний тракт або сковуючи рухи, то мікроскопічні шматочки технічних полімерів зустрічаються у різних живих істот, а їх вплив на функціонування організмів невідомий. Як показують дослідження, люди споживають величезну кількість пластику щорічно разом з їжею і водою, а також його частки були виявлені навіть у тварин, що мешкають на глибині в тисячі метрів під водою.

“Нецензурна лексика – це погано, але питання протидії лихослів’ю не є нагальним”, – Ігор Побер

У Польщі хочуть повернути податок на бездітність