У червні майже в два рази подешевшала капуста
За даними Державної служби статистики в червні 2019 року, у порівнянні з травнем, подешевшало п’ятнадцять продуктів, або майже 50% соціального кошику.
П’ятірка продуктів, які найбільше подешевшали в червні, така:
1. Капуста – на 48%. Коштувала в червні 9,7грн за кілограм.
2. Цибуля – на 34%, і її вартість становила 18,7грн за кілограм.
3. Яйця курячі – на 27%, і десяток обходився в 12,5грн за десяток.
4. Буряк – на 9%, і середня ціна в червні дорівнювала 19,7грн.
5. Морква – на 8%, кілограм якої продавався по 20,6грн.
Також знизились в ціні на 2% сало та ячна крупа, на 1% – сметана, кисломолочний сир і манка, до 0,5% – рис, яловичина, свинина, молоко й куряче філе.
Рейтинг продуктів, які найбільше подорожчали першого літнього місяця, за офіційними даними такий:
1. Яблука – на 34%, і коштували в червні 14,9грн за кілограм.
2. Картопля – на 23%, і середньостатистичною ціною 17,3грн.
3. Цукор – на 6%, кілограм якого обходиться в 15,2грн.
4. Пшеничний хліб із борошна вищого ґатунку на 4%. За кілограм необхідно сплатити 24,1грн.
5. Пшоно – на 4%. Червневий цінник – 36,1грн!!!
Також відбулось зростання вартості на 1,5% білого хліба з борошна першого ґатунку, житнього хліба, батону й вареної ковбаси, на 1% – курячої тушки, в інтервалі з 0,5% до 0,9% – гречки та мороженої риби, до 0,5% – вершкового масла і соняшникової олії.
Майже не змінились ціни в червні на макарони та борошно.
За даними власного дослідження Асоціації постачальників торговельних мереж, яке проводилося на 1 червня і на 1 липня 2019 року ТОП-3 продуктів, які найбільше подорожчали виглядає наступним чином:
1. Яблука – на 32%
2. Пшоно – на 6%
3. Житній хліб – на 1,5%.
А ТОП-3 продуктів, які найбільше подешевшали в травні:
1. Цибуля – на 39,3%
2. Капуста – на 34,8%
3. Морква – на 27,1%
Споживчі ціни в червні, порівняно із травнем, знизилися на 0,5%, із початку року зросли на 3,6%.
Олексій Дорошенко