Для чого комунальним підприємствам наглядові ради?

Поділитися
ХІБА МОЖУТЬ БУТИ НЕЗАЛЕЖНИМИ ПРАЦІВНИКИ КОМУНАЛЬНИХ УСТАНОВ У ПРИЙНЯТТІ РІШЕНЬ?! 

Рішенням сесії від 6 вересня депутати затвердили положення «Про наглядові ради комунальних підприємств». Відтепер на великих комунальних підприємствах обов’язково створюються наглядові ради, які контролюють діяльність підприємства, надають рекомендації щодо покращення його роботи, а також мають право відкликати керівника.

Наглядові ради в Тернополі створюватимуться при усіх комунальних підприємствах (КП), які займають домінуюче становище на ринку або визнані природними монополістами (наприклад, КП «Тернопільводоканал»). Якщо на підприємстві працює понад 250 людей, а річний дохід не перевищує 50 мільйонів євро, то така рада також працюватиме при підприємстві.

Вимоги до членів наглядової ради

Повноваження рад досить широкі: рада контролює роботу підприємства, виконання його керівництвом рішень міської ради, погоджує фінансові плани, розмір оплати праці, врегульовує можливі конфлікти інтересів керівника та членів Наглядової ради. Наглядова рада має право надавати пропозиції підприємству щодо оптимізації роботи та впровадження новітніх технологій. За наявності доказів та відповідного обґрунтування, може й відкликати керівника КП.

Не більше п’яти осіб зможе увійти в раду.  Міський голова, виконавчий комітет та міська рада подають по одному представнику. Решта двоє – члени від громадськості, які будуть обиратися через рейтингове голосування через он-лайн портал Електронних консультацій.

Загальні вимоги до членів наглядової ради: вік – щонайменше 25 років, проживати в Тернопільській громаді впродовж останніх трьох років, мати досвід роботи на керівних посадах не менше року та не мати непогашеної судимості. У той же час, зазначені і більш детальні критерії відповідності.

Які повноваження обмежили?

Зазвичай, наглядові ради в Україні уявляють як дорадчий орган, а не механізм реального впливу та контролю. Хоча вона, фактично має здійснювати стратегічне управління компанією.

Схожа ситуація з обранням керівника комунального підприємства на посаду. Міський голова лише затвержує подібне призначення, проте обирає керівника створена наглядова рада підприємства.  Цю вимогу Господарського кодексу Тернопільська міська рада у повноваження наглядової ради не включила.

Як пояснює Тарас Случик, експерт Інституту Політичної Освіти: «Стаття 78 Господарського кодексу передбачає що керівника КП обирає наглядова рада у разі її утворення, а призначає на посаду міський голова. Відповідно, не зважаючи на те що відповідного повноваження не визначено в тексті рішення міської ради про наглядові ради цю норму все одно зобов’язані виконувати. Також, варто зазначити, що успішний досвід запровадження наглядових рад в державних підприємствах передбачає відбір якісних фахівців на позиції членів наглядових рад з відповідною оплатою праці та реальними повноваженням впливати на діяльність підприємства».
Центр громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі

0

22 вересня у Бережанах відбудеться свято замку

Як мер Тернополя щороку витрачає 14 мільйонів гривень