Стало відомо як загинув у ДТП кобзар Василь Жданкін

Поділитися

Дорожньо-транспортна пригода зі смертельним наслідком трапилася у понеділок, 2 вересня, близько 19 години.
За попередніми даними, 61-річний житель Кременця, керуючи скутером, при виїзді з другорядної дороги не надав перевагу в русі автомобілю марки «Volkswagen Passat B5» та допустив зіткнення. Внаслідок такого маневру водій скутера помер на місці ДТП. Як стало відомо, загиблий – український кобзар, бард, бандурист, володар гран-прі фестивалю «Червона рута» 1989 року 61-річний Василь Жданкін.
Відомості про подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 286 ККУ – порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, якщо вони спричинили смерть потерпілого. Триває досудове розслідування, повідомляє відділ комунікації поліції Тернопільської області

“В останні роки співак облюбував їзду на скутері, його часто можна було побачити за кермом у місті чи дорогою на дачу, якою так пишався, адже природа там була нерукотворної краси. 2 вересня 2019 року, приблизно біля 20 години вечора, він, як виявилося, востаннє виїхав на ньому з рідної хати, легкова машина збила його на смерть за якихось кількасот метрів від домівки, аварія трапилася там, де видавалося, не могла би ніколи статися. Музикант був учасником «Товариства лева», театру-студії «Не журись» у Львові. У 1989 році на фестивалі «Червона рута» він отримав гран-прі. Тоді Василь Жданкін вперше публічно заспівав гімн України. Музикант був відомий своїм голосом і репертуаром. Виконував пісні на слова Тараса Шевченка, Богдана-Ігоря Антонича, Богдана Лепкого, народні”, – пише журналіст Михайло Маслій.

З 1990 року концертував, як кобзар. Василь Жданкін у 90-х роках працював і жив у Львові, але згодом переїхав із родиною у Кременець Тернопільської області, там столярував, співав у церковному хорі промосковської Почаївської Лаври.

У кобзаря залишилася дружина Ірина, діти Христинка та Анастасія, а також внуки.

Василь Жданкін – володар гран-прі фестивалю “Червона Рута”

Народився кобзар 23 травня 1958 року в Краснодарському краї. У ранньому дитинстві переїхав із батьками в Україну.

Закінчив середню школу в Кривому Розі, Українську сільськогосподарську академію в Києві, а згодом навчався у Львівській консерваторії й закінчив диригентський факультет Рівненського інституту культури.

Співати чоловік почав у Волинському народному хорі, а потім у Почаївській Лаврі

У підручниках з історії України Василь Жданкін завжди буде фігурувати, як перший виконавець майбутньої головної пісні країни на великому концерті. Надзвичайно на той момент забороненої – нашого гімну “Ще не вмерла Україна!” У дуже драматичний момент вона їм була виконана на фестивалі “Червона рута” у вересні 1989 року.

Артист помер у кареті швидкої допомоги.

Більше сотні тернополян звернулися до Президента Зеленського заборонити в Україні у ХХI столітті середньовічні технології, які шкодять здоров’ю людей

На 64 році життя відійшов у вічність народний журналіст Тернопілля Ярослав Бачинський