У будівлі знищеної школи мистецтв відкрили музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини

Поділитися


Вчора у Тернополі, в приміщенні знищеної школи мистецтв, відкрили музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини. Тернополяни скептично сприйняли таку ініціативу влади, яка спочатку знищила одну з кращих мистецьких шкіл Тернопільщини, а тепер прикриваючись патріотизмом, відкриває музей. Більшість присутніх, з якими поспілкувався журналіст інтернет-газети “Про все”, схильні вважати, що головне у відкритті музею – захопити приміщення. А далі хоч трава не рости… Насправді, у Тернополі є чудове чотирьох поверхове приміщення краєзнавчого музею, а ось експозиційні фонди в ньому можна посилити. Наприклад, там досі красується велетенська експозиція “золотого вересня 1939 року”, коли нашу землю захопили сталінські посіпаки. Або істориків дивує наявність в музеї відділення з українськими гіркіними, які захоплювали і плюндрували незалежний Афганістан…

Чи, скажімо, художній музей на вулиці Крушельницькій, який належить Тернопільській обласній раді. Десятиліттями орендує приміщення у Тернопільської міської ради. Наступного року надалівська компанія хоче виселити їх на вулицю… А що вже говорити про ЄДИНИЙ у СВІТІ музей голови ОУН(б) Ярослава Стецька у Великому Глибочку. Він у напівзруйнованому стані. Чому там не приклались наші “патріоти”? Відповідь очевидна: бо приміщення не в центрі Тернополя.

Присутні на відкритті посміювались над неграмотним беканням першого заступника голови Тернопільської облради Василя Деревляного, під час виступу голови облради Віктора Овчарука дивувались, що бачать його вперше тверезим. Особливо мали що згадати батьки та педагоги школи мистецтв, які приходили за підтримкою … Запрошені на відкриття з подивом дивились на рагульську фотосесію Деревляного з подарунком-книгами…Ніби голова “Батькіщини” двадцять років у політиці, а поводиться немов досі токар на “Оріоні”.

Звичайно, музей – не ресторан і теж має виховне, культурно-мистецьке значення. Тільки музей – демонструє славне минуле. А кому ми його будемо показувати? Дітей, майбутню інтелігенцію, вигнали, приєднали до звичайної школи, зробили після уроків ПЛАТНІ мистецькі факультативи… Ще й без згоди родини Ігоря Герети назвали те одоробло школою мистецтв. Три десятки педагогів з справжньої школи мистецтв не пішли принижуватись в так званий тернопільський ліцей №21 – спеціалізовану мистецьку школу імені Ігоря Герети. Цей нью-васюківський експериментальний освітній заклад – ганьба всеукраїнського рівня. Батьки і педагоги вже виграли частину судів. Решта – ще розглядаються.

Як можна було захоплювати приміщення школи мистецтв? Це ж правове невігластво. Та про що ми, якщо в обласній раді навіть не спромоглися грамотно скласти назву новоствореного музею. Скоро за адмінрефомою й Тернопільської області не буде, яка, до речі, створена у грудні 1939 року червоними загарбниками…

Ветерани російсько-української війни раділи, мов діти, що в Тернополі пошанують героїв. Звісно, це треба робити. Але, схоже, малограмотних воїнів у чергове використали. Як це було на виборах, як забудовують парки, прикриваючись ними, освяченням і виділенням мізеру на якісь міфічні псевдоцентри для воїнів АТО.

У відео з відкриття музею додана наша розмова із колишньою голова ради трудового колективу школи мистецтв Іриною Ленько. Щоб тернополяни мали можливість дізнатись різностронню інформацію.

Неофіційно ж у Тернополі говорять, що керівництво облради не знайшло спільної мови з екс-нардепом Заставним, люди якого й провели аферу з школою мистецтв. Більше того, вслід за Юрієм Луценко має намір шукати краї, де б зберегти “нажите непосильою працею” екс-нардеп. Наскільки це правда, невідомо. Проте, телеканали “доброго яйця” продані “полтініку”, який мріє втретє стати мером.

А всі ці барни, крупи, надали, бицюри, овчаруки і деревляні назавжди вписали себе в ганебну історію Тернополя.

P. S.  Переглянувши відео в ютубі, читачі “Про все” шоковані примітивним рівнем виставлених експонатів, скинутих просто на долівці. Відсутній елементарний опис виставленого.  “Якби не українські прапори, то можна подумати, що це якісь “деенери””,- написала нам у повідомленні тернополянка Марія. А інші краяни моляться, щоб такий музей не перетворився в черговий центр п’янства, як свого часу приміщення спілки журналістів.

Редакція інтернет-газети “Про все” не розуміє позицію Тернопільської облради, яка кошти на ремонт школи мистецтв не знайшла для дітей, а 14 мільйонів гривень на ремонт сесійної зали, де збирається пів сотні мільйонерів з депутатськми значками – виділили.

В Японії залізнична станція третій рік працює для однієї школярки

Сьогодні у Тернополі відбудеться віче, яке організовують свинарчуки Порошенка