Суперечливі реформи стали найбільшою невдачею України у 2019 році

Поділитися

Громадські експерти неоднозначно оцінили проведення реформ у 2019 році. Зокрема, дії у сферах економічної, медичної, освітньої, судової та правоохоронної реформ експерти назвали найбільшою внутрішньополітичною невдачею України. Про це свідчать результати експертного опитування Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва.

У економічній сфері та сфері децентралізації існує невизначеність: ніхто не знає, що треба робити після відкриття ринку землі та завершення формування об’єднаних територіальних громад. На це звернув увагу голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський під час круглого столу.

“Структурна проблема в економіці – це зниження промислового виробництва. З початку агресії Росії у 2014 році ми досі не можемо вийти на рівень 2010 року”, – говорить Бураковський.

Проте нинішня правляча політична еліта продовжує реформи, які започаткувала попередня. Тобто можна говорити про правонаступність влади, вважає експерт.

Корупція – це наслідок неефективного управління та відсутність реформ в економічній, медичній та інших сферах. Про це каже координатор урядово-громадської ініціативи “Разом проти корупції” Оксана Величко. На її думку, відсутність приватизації державних підприємств є одним з джерел корупції в економіці.

“Ми маємо визначити пріоритетні напрямки реформ і створити відповідні міжгалузві команди, адже більшість змін є міжсекторальними”, – підсумувала Величко.

Одна з причин відсутності прогресу у судовій реформі – це провал перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС). Такої думки дотримується заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда.

“Імплементатором перезавантаження ВККС була Вища рада правосуддя (ВРП), яка фактично проігнорувала можливість перезапуску. Зокрема, була нівельована участь міжнародних партнерів”, – навів приклад експерт.

Досі відсутня повноцінна візія судової реформи, хоча влада оголосила її одним зі своїх пріоритетів, додав Куйбіда.

ДЕТАЛІ ЧИТАЙТЕ ТУТ

У Києві застрелили пластичного хірурга

На Підгаєччині помер чоловік, застрягнувши у вікні