21% суддів першої інстанції у Тернопільської області є недоброчесними

Поділитися

21% суддів першої інстанції у Тернопільської області є недоброчесними. Такі результати аналізу кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд!, презентованого 12 березня 2020 року в Тернополі. За даними ЧЕСНО, ці судді порушили щонайменше один критерій доброчесності, тобто виносили сумнівні рішення, мають непрозорі статки, причетні до корупції або кримінальних проваджень, порушень прав людини, або ж порушували професійну етику.

Всього аналітики кампанії проаналізували 92 судді першої інстанції Тернопільської області, 23 з яких не відповідають критеріям доброчесності, згідно з методологією руху.

Найбільше судді Тернопільської області порушили критерій прозорості статків – 18 осіб. Як зазначила координатор кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд! Людмила Слива, найпоширенішими, серед порушень, що були виявлені в ході аналізу, стали значні розбіжності між майновими деклараціями суддів, відсутність у деклараціях нерухомості, де можна проживати.

Чотири судді Тернопільщини порушили критерій непричетності до ухвалення сумнівних рішень.
Найбільше їх у Тернопільському окружному адміністративному суді – три особи. Це судді Чепенюк Ольга, Мірінович Уляна та Жук Андрій, що були причетні до ухвалення рішень, що обмежували право громадян на мирні зібрання, в тому числі і під час Революції Гідності.

Ще двоє служителів Феміди причетні до порушень норм професійної етики. Зокрема, мова йде про суддю Тернопільського окружного адміністративного суду Осташ Андрія та суддю Господарського суду Тернопільської області Стопника Сергія. Обидва вони були визнані судами першої інстанції винними у керуванні авто в стані алкогольного сп’яніння.

Що ж до порушень таких критеріїв як “порушення прав людини” та “причетність до корупції та інших кримінальних правопорушень”, активістами в ході аналізу таких суддів виявлено не було.

Профайли суддів кампанія ЧЕСНО. Фільтруй суд! опублікувала на своєму сайті та передасть Вищій кваліфікаційній комісії суддів та Громадській раді доброчесності для використання під час кваліфікаційного оцінювання суддів Одеської області.

Кампанія ЧЕСНО. Фільтруй суд! збирає інформацію за власною методологією з відкритих загальнодоступних джерел та не стверджує про вчинення особою правопорушення або її вину. Висновки ЧЕСНО про недоброчесність суддів є оціночними судженнями, що можуть не збігатися із офіційними рішеннями та висновками державних органів.

Підписуйтесь на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ

Долучайтесь до нашої групи у Вайбері

Ми в Instagram

Наша сторінка в facebook

Ми у whatsapp

Микола Томенко у Тернополі закликав позапарламентські партії об’єднатись напередодні місцевих виборів

У Тернополі п’яний водій вчинив ДТП і втік з місця пригоди