Краще б москалі на 8 березня купували долари

Поділитися


Ціни на нафту обвалилися на 30%

Це найсильніший одноденний обвал цін з 1991 року, коли почалася війна в Перській затоці.У понеділок, 9 березня, ціни на нафту впали на 30% після того, як ОПЕК і Росія не змогли домовитися про зниження рівня видобутку. Ціна нафти американської марки WTI впала на 30%. Якщо в п’ятницю торги закрилися на позначці 41,28 долара за барель, то в понеділок вранці, 9 березня, нафта торгувалася на рівні нижче 29 доларів, передає lb.ua. Вартість північноморського сорту Brent впала за ніч майже на $14 за барель, до $31,27 за барель. На закінчення торгів 7 березня північноморська нафта торгувалася по $45,54 за барель. Як зазначає CNN, зниження цін пов’язане зі зривом нафтової угоди між ОПЕК і Росією, яка офіційно втратить чинність наприкінці березня. У РФ відмовилися скорочувати виробництво нафти у відповідь на знижений через коронавірус попит, а потім Саудівська Аравія ще більше загострила ситуацію. За словами аналітиків, королівство знизило ціни на квітневі постачання на 6-8 доларів, щоб повернути собі частку ринку і натиснути на Росію. Згідно зі статистичними даними, найбільше одноденне процентне падіння цін на нафту в США цього століття сталося у вересні 2001 року, коли вони впали на 15%. Рекордне падіння цін на нафту спровокувало обвал і на фондових біржах. Торги на S&P 500 довелося зупинити після падіння на 5%. Ф’ючерси Dow знизилися на 4,9%, Nasdaq Composite – на 4,8%.Гонконзька біржа просіла на 3,5%, Південнокорейська – на 4%, Шанхайська – на 2,5%. В Австралії зниження індексу S&P/ASX 200 склало рекордні за 11 років 6,3%. Слідом за падінням цін на нафту курс російського рубля на міжнародному валютному ринку обвалився. Долар виріс до 73,29 руб., і це найвища вартість американської валюти з березня 2016 року, передає BBC. Бюджет Росії збалансований при ціні нафти в 42,4 долара за барель. Падіння цін значно нижче цього показника може підірвати курс російської валюти. Згідно з прогнозом Goldman Sachs, котирування нафти можуть продовжити падіння і досягти показника від 20 до 30 доларів, пише Bloomberg. ОПЕК пропонував продовжити до кінця року дію угоди про скорочення видобутку нафти (на 2,1 млн барелів у порівнянні з 2016 роком) і додатково скоротити видобуток на 1,5 млн барелів на добу в другому кварталі 2020 року через вплив коронавірусу. Росія при цьому не заперечувала проти продовження угоди, але не хотіла додаткового скорочення видобутку. Передбачалося, що країни ОПЕК зменшать виробництво нафти на 1 млн барелів з цього скорочення, а ще 500 тис. барелів припаде на інші країни, найбільша з яких – Росія.***
Російський рубль обвалився слідом за нафтою
Після обвалу світових цін на нафту у Росії курс долара на міжнародному валютному ринку перевищив 73,7 руб., євро — 84,1 руб., свідчать дані Bloomberg на 9:20 за київським часом. У понеділок, 9 березня, торги валютою на Московській біржі не проводяться через вихідного дня в Росії. Вони відновляться у вівторок, 10 березня. На закриття попередніх торгів, у п’ятницю, долар коштував 68,5 руб., а євро — близько 80 руб., вказує Bloomberg. Курс долара на 10.10 перевищив 74,9 руб., курс євро — 85,6., випливає з даних Investing
Вартість нафти марки Brent відразу після відкриття торгів 9 березня впала більш ніж на 30%. Травневі ф’ючерси Brent на Інтерконтинентальній біржі торгувалися на рівні $35,6 за барель (-27%). Квітневі ф’ючерси WTI коштували $32,6 за барель (-26,5%). Останній раз так дешево нафта коштувала в січні 2016 року. Причиною падіння став зрив угоди ОПЕК+ про скорочення видобутку. Накопичених коштів Фонду національного добробуту Росії вистачить для покриття дефіциту бюджету від падіння цін на нафту до $25-30 за барель, йдеться в матеріалах, опублікованих на сайті міністерства фінансів країни. За даними відомства, обсяг ліквідних коштів фонду і коштів на рахунку з обліку додаткових нафтогазових доходів на 1 березня 2020 р. становив понад 10,1 трлн руб. або 9,2% ВВП
***
Котирування російських компаній обвалилися на Лондонській біржі
Акції російських компаній на Лондонській біржі впали в середньому більш ніж на 10 відсотків, у деяких падіння ще більше – 20 відсотків і вище.
Світові фондові ринки в понеділок відреагували різким падінням на поширення коронавірусної інфекції та падіння цін на нафту.
Котирування на біржі в Токіо впали на 5 відсотків, у Сіднеї – більш ніж на 7. Європейські біржі відкрилися падінням – у Франкфурті на 8 відсотків, у Лондоні більш ніж на 8. Особливо страждають котирування акцій сировинних компаній. Акції російських компаній на Лондонській біржі впали в середньому більш ніж на 10 відсотків, у деяких падіння ще більше – 20 відсотків і вище. Торги паперами російських нафтогазових компаній відкрилися зниженням до 34 відсотків, після чого деякі змогли частково відіграти падіння, повідомляє «Радіо Свобода» з посиланням на The Bell. Акції “Газпрому” впали на 15 відсотків, Лукойлу – на 18, ВТБ – на 15, “Роснефти” – на 21, Сбербанку – на 19. Очікується, що продовжиться падіння і на біржі в Нью-Йорку. Напередодні за підсумками торгів індекс Dow Jones впав на 1255 пунктів, або майже 5 відсотків. Нагадаємо, ціни на нафту на відкритті понеділкових торгів вночі впали на 30 відсотків. Пізніше падіння було частково відіграно, але виявилося найбільшим з часів війни в Перській затоці в 1991 році. Цінову війну почала Саудівська Аравія після розриву угоди Росії з країнами ОПЕК. Курс російського рубля щодо основних світових валют на міжнародному валютному ринку (Forex) в понеділок різко впав, доходячи до 75 рублів за долар і 85 за євро.
***
Біржі США відкрилися різким падінням
Станом на 15:39 за Києвом індекс Dow Jones Industrial Average (DJIA) падав на 7,29%, після чого торги були призупинені на 15 хвилин.
Основні фондові індекси США після відкриття опустилися на 7% на тлі зриву угоди про видобуток нафти в рамках ОПЕК+ і поширення епідемії коронавірусу.
Станом на 15:39 за Києвом індекс Dow Jones Industrial Average (DJIA) падав на 7,29%, до 25864,78 пункту, після чого торги були призупинені на 15 хвилин. Індекс високотехнологічних компаній NASDAQ — на 6,82%, до 7990,5 пункту, індекс широкого ринку S&P 500 — на 7% до 2764,21 пункту, пише kommersant. Біржа Сан-Паулу на відкритті обвалилася на більш ніж 10% до 88178,33 пункту, торги було тимчасово призупинено. Провідні азійські індекси впали на 3-5%, європейські на відкритті втратили 6-10,5%. Акції та депозитарні розписки російських емітентів втратили на торгах в Лондоні 10-15%.
Ціни на нафту під час відкриття торгів у понеділок впали більш ніж на 30%. До 12:00 вони стабілізувалися, хоча і на значеннях на 20% нижче за закриття п’ятниці. На 15:57 вартість травневих ф’ючерсів Brent становила $35,45 (-27,1%), випливає з даних Інтерконтинентальної біржі. Вартість квітневих ф’ючерсів на нафту марки WTI становила $32,6 (-28,59%).

Підписуйтесь на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ

Долучайтесь до нашої групи у Вайбері

Ми в Instagram

Наша сторінка в facebook

Ми у whatsapp

Від початку року на Тернопільщині поліцейські склали майже 50 постанов за куріння неповнолітніх у громадських місцях

Після творчої паузи EPOLETS голосно повертаються з концертом у Тернопіль