Соціологічна група Рейтинг займається брудними маніпулятивними технологіями

Поділитися

Сьогодні екс-міністр охорони здоров’я Уляна Супрун поширила допис про маніпуляції соціологічної групи “Рейтинг”. Колишня міністерка стверджує, ця соціологи цієї групи не вперше займаються маніпуляціями. Зі свого боку можемо додати, що соціологічна група “Рейтинг” у 2009 році на Тернопільщині  запам’яталась тим, як почала маніпулювати на користь партій “Свобода” та “Єдиний центр” Правоохоронці згодом стверджували, що роздуті рейтинги дозволили вдвічі сфальсифікувати результати місцевих виборів до Тернопільської облради. У столиці ж наказали закрити очі на ці справи, хоч були зібрані дані. Згодом стало зрозуміло чому: свободівці протягом десятиріччя справно обслуговали інтереси влади і за Януковича, і за Порошенка прикриваючись патріотичними гаслами. Нещодавно керівниу групи “Рейтинг” у Тернополі Олексій Антипович розповідав про супер-пупер крутий рівень до мера Сергія Надала, хоч насправді це далеко не так. Кожен третій тернополянин готовий підтримати на виборах нову особистість, яка буде кандидатом на посаду міського голови.

Під час останніх парламентських виборів журналіст інтернет-газети “Про все” звертався також до керівника цієї соціологічної групи із проханням назвати хто замовив їм соціологічне дослідження. На що Олексій Антипович відповів, що закон їх не зобов’язує розкривати ім’я замовника. Мовляв, це клопіт ЗМІ. Тому ми перестали довіряти політичній соціології групи “Рейтинг”, вважаючи її маніпулятивною.

У сьогоднішньому пості Уляни Супрун йдеться “Вчора небайдужі люди повідомили мене, що у Львові Соціологічна група Рейтинг проводить телефонне опитування щодо настроїв громадян напередодні місцевих виборів. В опитуванні моє ім’я згадується серед імен кандидатів на пост міського голови від Української Галицької Партії (УГП). Також, коли опитуваним пропонують назвати політичну силу, то в переліку партій лише у випадку УГП називають ще й моє прізвище.

Використання відвертої брехні в соціологічних дослідженнях такими організаціями як “Рейтинг” є нічим іншим як брудною технологією.

На жаль, я вже не вперше стикаюсь з подібною маніпулятивністю у дослідженнях, які проводить ця організація. Влітку 2018 року у рамках дослідження на замовлення Міжнародний республіканський інститут – IRI Ukraine було розміщене питання про ставлення до українських політиків та представників влади.

У списку з 21 іменами – 14 (66%) були невідомими для більше ніж половини опитаних, а 20 (95%) осіб зі списку у 50% випадків отримали “немає відповіді” чи “не чув про нього/неї”. Найбільш впізнаваною особою у списку була я і, звісно, “негативне” відношення опитаних виглядало кардинально відмінним від решти. Так народився міф про мій високий антирейтинг.

У тому ж опитуванні до кожного питання про трансформацію системи охорони здоров’я додавали згадку про мене. Тобто замість “Як Ви оцінюєте власний рівень розуміння реформи системи охорони здоров’я?” питання ставилось ось так — “Як Ви оцінюєте власний рівень розуміння реформи системи охорони здоров’я, яку очолює виконуюча обов’язки Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун?”. Це називається “loaded question” і в магістратурі за таку роботу студенту-соціологу поставили б найнижчий бал. Оригінал дослідження тут: https://bit.ly/2Vfxj4V

Представники “Рейтингу” повідомили, що опитування у Львові не буде публічним, і роблять його на замовлення приватного клієнта, дані про якого вони не можуть розголошувати. Мушу констатувати, що те, що роблять подібними опитуваннями, і реальна соціологія — мають мало спільного.

Не була і не є членом жодної з політичних партій в Україні. Якби я планувала брати участь у тих чи інших виборах — ви б дізналися про це від мене, а не з пліток чи замовних опитувань.

Підписати петицію за чисте повітря у Тернополі можна тут

Підписуйтесь на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ

Долучайтесь до нашої групи у Вайбері

Ми в Instagram

Наша сторінка в facebook

Ми у whatsapp 

У Тернопільській області перший хворий одужав від коронавірусу

Розкрили феномен Миколаївщини без коронавірусу: горіла 4 дні, а тест на COVID19 не зробили