Хто заробить мільйони на стареньких дачниках товариства «Ювілейне»?

Поділитися

20 грудня о 10 годині у «Березолі» відбудеться розв’язка у справі дачного товариства «Ювілейне». Дві сотні дачників можуть бути ошукані, а можуть й отримати гідну компенсацію за свої земельні ділянки. Все залежить від того як поведуться літні люди: повірять на слово керівництву дачного товариства чи почнуть критично мислити. За словами скептично налаштованих молодших «дачників», уже майже рік у товаристві відбуваються дивні процеси: керівництво переконує стареньких підписувати відмови від своїх земельних наділів. За це, мовляв, люди отримають 15 тисяч доларів. 20 грудня дачники мають ввести в правління дачного товариства людей місцевого забудівника. Проте, після нотаріально засвідченої відмови від своїх 6 соток землі дачників можуть послати подалі, адже тоді юридичних прав вони не матимуть жодних. Про це турбуються дачники, які не вірять керівництву садового товариства. Адже на початку переговорного процесу йшлося про двокімнатну квартиру на кожний дачну ділянку. Це більш-менш відповідає ринковій ціні земельної ділянки до 30 тисяч доларів за 6 сотих. Натомість сьогодні ціна у 15 тисяч доларів знижена удвічі. Про те, що згодом треба буде якось ці гроші узаконити, сплатити податки і пояснити їхнє походження не задумується ніхто. Якщо рік тому кожний дачник міг запропонувати товариству інвестора-забудівника, то цього тижня керівник правління заявила, що не допустить на збори дачників столичного інвестора. Забудівник з Києва пропонує дачникам 18 тисяч доларів за ділянку і сплату податків. Якщо процес буде відкритий і публічний – будівельник готовий поторгуватися і запропонувати вищу ціну просто на зборах у «Березолі». Теоретично ціна може зрости й до 20-25 тисяч доларів за ділянку. Для забудівників це означатиме, що вони отримають, наприклад, не 300% прибутку, а 250%. Саме публічність і прозорість у цій справі підніме вартість і дозволить дачникам отримати вищу ціну.

Дачники розуміють, що керівництво товариства має за мету підіграти місцевому забудівнику, щоб якомога більше знизити ціну. А як це зробити? Залякати літніх людей, що вони взагалі нічого не отримають, якщо відмовляються від подачки у 15 тисяч.

Дивує у цій ситуації позиція міської ради, обраної громадою Тернополя. Команда мера грає проти людей вже роками, судиться, за минулої каденції мер хотів викинути дачників під малашівське сміттєзвалище, відвівши їм ділянки в Малашівцях. Навіть представники  єдиної опозиційної партії до мера Тернополя обіцяли до виборів бути з дачниками до кінця справи, а після виборів, коли дорвались до корита, заявили, що дивуються, як це Надал досі говорить зі старенькими, а не пригнав бульдозерів та не зрівняв усе із землею.

Про так званий парк між «9 училищем» та церквою Святого Петра вже не йдеться. Сім чотирнадцятиповерхівок  мають заполонити дві третіх території дачного товариства, площа якого становить 15 гектарів. На решті землі заплановане свято надалівської бруківки та мікроалея з карликовими деревами.

Чи зможуть відстояти свої права дачники, залежатиме від того, наскільки резонансними будуть їхні акції протесту, перекриття доріг, які вони запланували цього тижня та звернення у правоохоронні органи.

Підписуйтесь на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ

Долучайтесь до нашої групи у Вайбері

Ми в Instagram

Наша сторінка в facebook

Ми у whatsapp

5 осіб померло та 188 нових інфікувань COVID-19 у Тернопільській області

777 Original: як діє програма лояльності і що потрібно зробити для вирішення ігрового питання