Пляцок “Тернопільський” з горіхами, вишнями та маком

Поділитися

Цей пляцок надзвичайно смачний та красивий. Він виходить достатньо високим, прекрасно ріжеться, не розпадається. На приготування пляцка треба витратити трохи часу. Але результат перевершить усі сподівання.

Пляцок “Тернопільський”

Тісто: 250 г масла, 1 скл. цукру, 1 скл. сметани, 2 ч. ложки розпушувача, 600 г борошна, 1,5 ст. ложки какао, 1 яйце.

Начинка 1: 1 скл. маку, 1 яйце, 0,5 скл. цукру, 2 ст. ложки борошна,
1/3 скл горіхів.

Начинка 2: 0,5 кг яблук, 0,5 скл. цукру, 1/3 скл. горіхів, кориця.

Начинка 3: 1 скл. вишень, 1/3 скл. горіхів.

Крем: 200 г цукру, 1 яйце, 150 мл молока, 1 б. згущеного молока, 250 г масла, 2 ст. ложки коньяку.

Форма для випічки 23х23 см

Тісто

Борошно змішати з розпушувачем. Розтерти масло з цукром, збити міксером. Додати сметану і яйце. Добре вимішати. Потім ввести борошно порціями й замісити м’яке тісто, як на вареники. Розділити його на шість частин, в одну з них додати 1-1,5 ст. ложки какао і замісити. Поставити в холодильник на 1 годину.

Начинка 1

Мак запарити окропом, дати настоятися годину, воду злити, перетерти блендером. Яйце збити з цукром, додати борошно, змішане з розпушувачем, акуратненько перемішати, всипати горіхи й мак, перемішати. Одну частину тіста розкачати, викласти у вистелену пергаментом форму для випікання розміром 23*23 см, зробити невеликі бортики, викласти начинку, зверху потерти на великій тертці тісто з какао. Випікати при температурі 180 градусів 40-45 хвилин.

Начинка 2

Змішати цукор, мелену корицю, горіхи. Яблука почистити, порізати тоненькими шматочками, перемішати. Викласти на тісто, накрити другою частиною тіста. Випікати до готовності.

Начинка 3:

Вишню попередньо залити невеликою кількістю коньяку, дати настоятися кілька годин. Потім сік відцідити й викласти її на розкатаний шар тіста, посипати горіхами й накрити другою частиною тіста. Випікати до готовності.

Крем

Спершу приготувати сироп. Треба злегка збити 150 мл молока з 1 яйцем. Всипати цукор, поставити на вогонь і довести до кипіння. Варити 4-5 хвилин, на сиропі почнуть з’являтися бульбашки й він стане тягучим. Сироп перелити в миску, остудити, накривши харчовою плівкою. Збити масло, додати по столовій ложці сироп, добре збити. Додати згущене молоко, коньяк і знову збити.

Зібрати пляцок. Спершу викласти корж з яблуками, змастити кремом, викласти корж з маком, крем, тоді корж з вишнею і знову змастити кремом. Прикрасити за бажанням.

Хочете отримувати новини в месенджер? Підписуйтеся на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ чи долучайтесь до нашої групи у Вайбері Ми є також в Instagram , у facebook та  whatsapp

Біткоїн оновив історичний максимум на рівні 28 тисяч 445 доларів

У Львові священик приватизував церкву та пeрeписaв її на дочку