Слово 2020-го року

Поділитися

В Україні існує онлайн-словник неологізмів і сленгу сучасної української мови. Його назва – «Мислово». Слова та визначення до вказаного словника подаються інтернет спільнотою. Щороку вони вибирають найуживаніше слово. Основними критеріями при цьому є  не лише його популярність, а й соціальна значущість.

За повідомленням прес-служби словника «Мислово», в 2020 році словом року був коронавірус. Серед найчастіше вживаних слів 2020 року також згадуються: пандемія, карантин, самоізоляція, вакцина, дистанція, Білорусь, перемир’я, децентралізація, криза.

Найуживаніші слова давніших років: 2019 рік – диджиталізація (перехід людей і бізнесу на дистанційну роботу, навчання, обслуговування); 2018 – томос; 2017 – безвіз; 2016 – корупція; 2015 – блокада; 2014 – кіборги; 2013 – Євромайдан. Як бачите, починаючи з 2017 року нас почали відволікати від найболючіших соціальних проблем.  

В Тернопільській області ніхто не досліджує популярності слів. Допускаю, що на наших теренах цей показник не дуже відрізняється від загальноукраїнського. Щодо найпопулярніших тернопільських друкованих видань, то тут існують деякі особливості. Слово томос на їх сторінках було найпопулярнішим не лише у 2018 році. Таким воно залишається досі, хоч ця релігійна проблема тепер не дуже цікавить наших читачів.

За моїми підрахунками в нашій місцевій пресі упродовж останніх років найуживанішими прізвищами були Путін і Надал. Першого ми нещадно критикуємо, а другого прославляємо. Складається враження, що найдостойнішим суперником російського президента Володимира Путіна є лише тернопільський мер Сергій Надал. Як – то кажуть, час покаже.

Орест ЗВАРИЧ.

Хочете отримувати новини в месенджер? Підписуйтеся на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ чи долучайтесь до нашої групи у Вайбері Ми є також в Instagram , у facebook та  whatsapp

У Карпатах ведмідь гнався за лижником (відео)

Скільки нових автомобілів придбали українці у 2020 році?