У Тернополі спіймали на фото рідкісного для України птаха – рибалочку блакитну

Поділитися

У тернопільському парку Топільче днями журналіст інтернет-газети “Про все” встиг зафіксувати на фото і відео рідкісного птаха – рибалочку блакитну. Це сталося 17 лютого. Погода була похмурою, а фото і відеозйомка проводилась звичайним мобільним телефоном. Автору матеріалу спочатку здалося, що це якась екзотична пташка втекла із квартири. Потім побачили їх в парі. Коли придивились, зрозуміли: екзотична різнобарвна перната дивина ловить рибку. З допомогою інтернету дізнались, що це – “рибалочка звичайна”.

До відеоматеріалу ми спеціально додали кілька якісних фото, щоб продемонструвати як насправді гарно виглядає ця симпатична пташка.

За інформацією орнітологів, зимородок нерухомо сидить над водою на гілці дерева або куща, виглядаючи рибу, за якою час від часу пірнає. Його політ прямий і швидкий, понад самою водою. В польоті він часто видає тонкий протяжний свист „піїк-піїк”, іноді, на короткий час, зупиняється в повітрі, швидко і часто махаючи крилами. Оселяються „хрещенські рибалочки” біля річок, озер, потоків з береговими урвищами й осипами, де риє нори і влаштовує свої гнізда.

Одна давня легенда розповідає про птаха, якому після створення світу дісталося сіре та невиразне оперення. Він, звичайно, не захотів залишатися таким непримітним й полетів за сонцем, яке вже заходило. Небесне світило пофарбувало його груди у червоно-коричневий колір, а небесна блакить впала на його спину. З давніх часів люди називають цього птаха „літаючий коштовний камінь”, або просто зимородком. Давні греки вважали зимородка одним з найулюбленіших птахів Зевса, а назва одного з його родів – Halcyon – походить від давньогрецького міфу про Альциону. Смертна жінка на ім’я  Альціона втопилася, дізнавшись про те, що її чоловік загинув під час корабельної аварії. Побачивши це, боги перетворили їх обох на зимородків. Народилася навіть легенда про те, що ці птахи виводять своїх пташенят у плавучому гнізді серед моря, під час зимового сонцестояння. У ці дні наймогутніший серед богів, Зевс, слідкує за тим, щоб море було спокійним. В часи Дніпровських плавнів місцеві мешканці називали цих птахів „небесними зимородками” і „хрещенськими рибалочками”. На Нікопольщині вірили, що вони народжуються у полині після освячення води, на свято Водохрещення (19 січня). 

Після зимівлі у північній Африці та на берегах Середземного моря зимородки повертаються на батьківщину в середині квітня. Наприкінці травня – на початку червня самка відкладає у глибокій (до 1 м) норі, яка закінчується гніздовою камерою, 3-7 білих яєць. Вже через місяць пташенята відлітають з гнізда. Живляться зимородки рибою, ракоподібними, комахами (переважно бабками), черв’яками. На зимівлю вони найчастіше відлітають після закінчення останнього „бабиного літа” – у середині жовтня.

Довідка

Рибалочка (Alcedo atthis)

Середовище існування Вид поширений в Євразії (до Півдня Скандинавії) та північному сході Африки.

Рибалочка гніздиться майже на всій території України, крім Кримського півострова і високогір’я Карпат, хоч в Криму спостерігались окремі випадки гніздування. Регулярно зимує в окремих районах півдня країни та в Прикарпатті.

Оселяється рибалочка на берегах природних або штучних прісних водойм – річок, струмків, іригаційних канав, каналів, озер і великих ставків. Головною умовою вибору місця проживання є достатня кількість дрібної рибки величиною не більше 10 см.

Не менш важливо, щоб вода була прозорою і частково затіненою деревами, адже вистежувати здобич можна тільки там, де на поверхні немає сліпучих сонячних відблисків. Тому рибалочка обирає для життя лише ті місця, де над водою низько нависають гілки дерев, забезпечуючи зручний спостережний пункт.

Крім того, поблизу неодмінно має бути стрімкий берег річки або струмка, що пасував би для спорудження гнізда. На початку гніздового сезону пара рибалочок приступає до риття нірки і коридори, що веде до неї, не переймаючись фактом, що обране місце може знаходитися далеко від мисливських угідь. Поза періодом гніздування рибалочка далеко не так прискіпливий у виборі притулку: взимку його можна зустріти на скелястому морському узбережжі і навіть в районах міської забудови.

Довжина тіла – 16 см Розмах крил – 24-26 см Вага – 36-46 г Тривалість життя – до 15 років

Рибалочка має яскраве оперення, зверху блискуче, блакитно-зелене, з дрібними світлими цяточками на голові та крилах, знизу руде. Смужка через око до потилиці і шийку світлі. Голова велика, дзьоб довгий і прямий, крила і хвіст короткі. Самець і самка однакові за забарвленням, але самці трохи більші за розміром і яскравіші. Пересувається тільки за допомогою крил, оскільки має короткі лапки, не призначені для тривалого переміщення. Оперення рибалочки зблизька виглядає тьмянішим; його яскравість досягається через заломлення світла пір’ям.

Спосіб життя

Дорослий рибалочка живе на самоті на своїй домашній ділянці, яка неодмінно включає відрізок берега річки або струмка довжиною близько 1 км. Якщо на вподобаній птахом ділянці з’явиться чужинець, поєдинку між ними не оминути. Бій починається зі стрімких погонь над водною гладдю, і в запалі бійки, супротивники, вчепившись один в одного, нерідко падають у воду. Суворою зимою рибалочка покидає свої угіддя і відкочовує на південь на відстань до 2000 км (настільки далекі перельоти трапляються, втім, нечасто), а навесні повертається на свою територію. У раціоні рибалочки переважають дрібні рибки довжиною 3-5 см, на яких він полює із засідки, проте при нагоді пернатий риболов не проти поживитися дрібними рачками, комахами, жабами і пуголовками. Нерухомо всівшись на навислу над водою гілку або очеретину, а на морському березі – на камені або хвилерізі, рибалочка пильно видивляється здобич. Побачивши жертву, він стрімко падає в воду, на мить пірнає і зі спійманою рибкою в дзьобі повертається до нірки або на свій спостережний пункт. Енергійні помахи коротких сильних крил дають йому змогу швидко піднятися в повітря. Свою здобич птах приглушує кількома ударами об гілку, після чого перехоплює дзьобом так, щоб проковтнути її головою вперед. Риб’ячі кісточки та луску рибалочка час від часу відригує у вигляді пелеток.

Розмноження

Повернувшись навесні на свою територію, самець одразу пускається на пошуки партнерки. Нею може виявитися та ж самка, з якою він виводив нащадків в минулому році. Майбутнє подружжя вдається до шлюбних ігор, стрімко переслідуючи один одного, наповнюючи повітря гучними криками. Якщо самка висловить готовність залишитися зі своїм обранцем, той негайно починає будувати гніздо. Вчепившись кігтями за стрімкий берег, птах риє дзьобом нору, відкидаючи лапами викопану землю. Вхід в гніздо розміщується на висоті 90-180 см над водою, а до гніздової камери веде коридор довжиною близько половини метра. На цю нелегку роботу пара рибалочок витрачає 7-12 днів, і тільки по завершенні будівництва партнери спаровуються, причому кавалер підносить подрузі рибку в якості весільного подарунка.

Проковтнувши поживу, самка бере самця до себе, і протягом тижня партнери неодноразово спаровуються. За один рік пара рибалочок робить два, а іноді й три виводки. Перші яйця відкладаються в середині квітня. Зазвичай самка відкладає 4-8 білих яєць, і після того, як всі яйця відкладено, подружжя приступає до насиджування, змінюючи один одного на кладці кожні 2-5 годин. Через три тижні з яєць викльовуються сліпі і голі пташенята, які в перший тиждень життя потребують постійного обігріву.

Самка годує пташенят дрібною рибкою величиною 4-7 см, приносячи здобич до нори. Через 3-4 тижні юні рибалочки покидають нірку і всідаються на найближчій гілці, де ще 2-4 дні отримують поживу від батьків. Найчастіше самка в цей час вже відкладає другу кладку, а нащадків, що вже оперились, підгодовує тільки батько.

На Землі  зустрічається 84 види зимородків. Найбільшу кількість видів цих птахів розповсюджено у Південно-східній Азії та на сході Індії. Зустрічаються вони також в Африці, Південній і Північній Америці та в Австралії. Багато вчених поділяють увесь рід зимородків на дві підродини – справжніх зимородків і лісових. Справжні зимородки живуть біля води та живляться рибою, лісові – на суші (переважно в саванах), де полюють на ящірок та комах. Слід зазначити, що існує й багато противників такого поділу, але досі його ще ніхто не відміняв.

Хочете отримувати новини в месенджер? Підписуйтеся на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ чи долучайтесь до нашої групи у Вайбері Ми є також в Instagram , у facebook та  whatsapp

25 січня у Тернополі повноцінно запрацюють школи

Інтимні секрети, які знають всі щасливі пари