Тернополяни позбудуться цифрових відходів до Дня Землі

Поділитися

Тернополяни відзначать Всесвітній день Землі в сучасному онлайн форматі. У часи глобальної діджиталізації та технологій громадян закликають об’єднуватися для подолання глобального виклику людства – цифрового сміття. Невидиме, замасковане, воно у своїй шкоді довкіллю починає наздоганяти звичайні відходи.

Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine» закликає 20 березня 2021 року приєднатися до міжнародної акції Цифрового прибирання «Digital Cleanup», присвятити час видаленню своїх цифрових відбитків, які споживають світову енергію. Щороку Інтернет та його допоміжні системи виробляють 900 мільйонів тонн СО2. Це більше, ніж річний обсяг виробництва всієї Німеччини. Якщо процес не зупинити, через десятиліття мережа Інтернету споживатиме 20% загальної енергії у світі.

Дізнайтеся більше та зареєструйте свій результат на сайті letsdoitukraine.org

Цифрове сміття вміє ховатися подалі від людського ока: маловідомі програми, непотрібні електронні листи, дублікати фотографій, беззмістовні відео, хмарні сховища з невикористовуваними файлами – це все стає джерелом CO2. Сервери перетворюються на смітники. Зі збільшенням кількості користувачів, збільшується масив спожитої електроенергії.

Чому участь кожного важлива? Факти:

  • Кожен спам-лист викидає в атмосферу приблизно 0,3 грама CO2. Під час відправлення мільярду спам-листів витрачається стільки ж парникових газів, як від роботи 3 мільйонів автомобілів.
  • Вуглецевий слід в Інтернеті та системах, що підтримують його, становить близько 3,7% загальносвітових викидів парникових газів. Цей відсоток можна порівняти з впливом світової авіаційної галузі.
  • Щодня Google використовує 15 616 МВт-год енергії – це більше, ніж виробляє дамба Гувера, яка може забезпечити живлення 1 млн жителів на день.
  • За рахунок енергії, яку ви використовуєте для потокового відео (у середньому 2 години на день), ви можете проїхати до 3000 км за допомогою електричного скутера на рік.
  • Для видобутку біткойнів потрібно більше енергії, ніж витрачає Нова Зеландія за рік.

“Цифрове прибирання – це не тільки про екологічну відповідальність, але й про чистоту робочого простору та збільшення ефективності, задоволення від роботи, відповідальне споживання земних ресурсів. А щоб вам не розгубитися, організатори підготували коротку покрокову інструкцію” – зазначила Юлія Мархель, президентка Всеукраїнського молодіжного руху «Let’s do it Ukraine».

Приєднуйтеся до світового цифрового очищення, діліться досягненнями з родиною, друзями, колегами. Публікуйте результати прибирання в соціальних мережах із хештегами #digitalcleanupletsdoitukraine #digitalcleanup #earthrise.

Зменшуйте використання технологій та Інтернету, вільний час присвячуйте прогулянкам на свіжому повітрі – і для екології полегшення, і для здоров’я користь.

Інформаційна довідка:

«Let’s Do It Ukraine» – це Всеукраїнський молодіжний рух, який протягом 6-ти років активно діє в 24 областях України завдяки активістам, органам місцевого самоврядування, бізнесу та медіа. Проєктна діяльність організації вже об’єднала понад 2,5  млн учасників у всеукраїнських та локальних проєктах: Всесвітній день прибирання «World Cleanup Day», «Зробимо Україну чистою разом», Всеукраїнський екологічний фестиваль «ЧистоFest» та інших.

«Всеукраїнський форум взаємодії та розвитку» реалізується сім років поспіль. У 2020 році набув онлайн формату та розширив свої горизонти, об’єднавши 500 спікерів з 24 регіонів та охопивши понад 250 000 користувачів у Фейсбук.

Організація є частиною міжнародного руху «Let’s Do It World», який об’єднує 180 країн та понад 30 мільйонів учасників для того, щоб піклуватися про екологію та чистоту нашої планети. Міжнародний рух «Let’s Do It World» є акредитованим партнером Програми ООН з навколишнього середовища.

Хочете отримувати новини в месенджер? Підписуйтеся на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ чи долучайтесь до нашої групи у Вайбері Ми є також в Instagram , у facebook та  whatsapp

У Тернополі жінка “штрикнула” ножиком чоловіка

Працівник пункту обміну валют став жертвою шахрая