Які проєкти винесені на порядок денний сесії Тернопільської міської ради?

Поділитися

На сесії Тернопільської міської ради, що відбудеться 5 березня розглянуть зміни до бюджету, програм розвитку Тернопільської громади, а також зміни до структури виконавчих органів влади. Серед земельних питань – нардеп від «Слуги народу» хоче отримати землю під будівництво гаража у центрі Тернополя.

Володимир Гевко (ліворуч) та Віктор Гевко (праворуч)

Про що звітують старости?

Одним із перших у порядку денному на голосування винесений проєкт рішення «Про звіти старост Тернопільської міської територіальної громади про роботу за 2020 рік». У звітах йдеться про надходження коштів до бюджетів, чисельність наявного населення, кількість малозабезпечених сімей, надання громадянам адміністративних послуг, а також про нагальні потреби сіл, таких як: необхідність побудови дитячого садка, ремонт мостів, капітальний ремонт доріг та заміна вуличних світильників.

Про що мовчить поліція?

Не можна оминути й пункт 6 у порядку денному – «Про виконання програми «Безпечна громада» на 2019-2020 роки». Проаналізувавши подану інформацію, бачимо, що за минулі два роки поліції не вдалося налагодити інформаційну роботу з населенням та співпрацю із громадським сектором, а саме:

  •       Організувати постійні рубрики та цикли телепрограм на каналах міського телебачення, тематичні круглі столи та громадські слухання про роботу поліції з відображенням вирішених поліцією конкретних проблем, тематичні круглі столи та громадські слухання;
  •       Систематично інформувати населення про організації, які надають юридичну, психологічну та соціальну допомогу особам, що постраждали від злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми чи інших насильницьких дій;
  •       Створити скоординовану систему підготовки військовослужбовців, працівників правоохоронних органів, громадських формувань з охорони громадського порядку та населення для забезпечення правопорядку та законності, домедичної підготовки;
  •       Організувати проведення семінарів, занять, навчань, роз’яснювальної роботи серед населення, польових зборів, вишколів із залученням матеріально-технічної бази  військових частин та поліції;
  •       Забезпечити участь громадських військово-патріотичних організацій у проведенні вишкільних заходів

Проте, проводили зустрічі із колективами навчальних закладів, підприємств, установ, організацій та особисті  прийоми громадян.

Хоч і поліція не вдалося налагодити інформаційну роботу з населенням та співпрацю із громадським сектором, та вдалося наступне: закупити меблі, оргтехніку, матеріали, здійснити ремонт автотранспорту, закупити ПММ, придбати легковий автомобіль, провести ремонтні роботи адміністративних приміщень.

У довідці «Про  роботу Тернопільського відділу поліції за 2020 рік» зазначається: «З метою покращення ефективності виконання поліцією покладених на неї завдань Тернопільському ВП у 2020 році виділено субвенції в розмірі 540 000 грн.»

Таким чином, за рахунок програми «Безпечна громада» поліція купувала камери відеоспостереження, оргтехніку, меблі, кондиціонери, конверти,  світильники, освітлювальне  обладнання, миючі засоби, засоби спеціального захисту, праску, паливно-мастильні матеріали, запасні частини до службових транспортних засобів, здійснювала ремонт автотранспорту, ремонт адміністративних приміщень Тернопільського ВП, а також купувала товарно-матеріальні цінності (двері, замки, вікна, підвіконники та сантехніку, будівельні матеріали) і т.д.

У пояснювальній записці йдеться, що не всі заходи були досягнуті через карантинні обмеження, що були введені в 2020 році на території Громади та України в цілому. Очікувалося зростання довіри населення до Тернопільського відділу поліції (приблизно, на +20 % в порівнянні із попереднім періодом); посилення у мешканців Громади відчуття власної безпеки; підвищення рівня задоволеності потерпілих від правопорушень роботою поліції під час виклику і первинного контакту на місці події (приблизно, на +25% в порівняні із минулими роками), проте чи досягнуто показників в записці не йдеться. 

В переліку пріоритетних напрямків в роботі органів внутрішніх справ м. Тернополя у 2021 році, на жаль, не визначено налагодження взаємодії із громадськістю та залучення населення до співпраці. Водночас, Управління патрульної поліції Тернопільської області у своїй довідці «Про роботу за 2020 рік» зазначило про таку співпрацю:

  •       інспекторами зв’язків з громадськістю проведено 36 офіційно-робочих зустрічей;
  •       12 зустрічей з громадянами;
  •       відвідано 9 ЗНЗ, задіяно 436 дітей.

З метою роз’яснення населенню небезпеки порушення Правил дорожнього руху та вказання їх наслідків, працівниками сектору прес-служби організовано:

  •       3 сюжети на телебаченні;
  •       опубліковано 14 публікацій на офіційній сторінці УПП в Тернопільській області у соціальній мережі «Facebook»;
  •       2 публікації в Інстаграмі;
  •       22 публікації у різноманітних інтернет-виданнях;
  •       1 радіо-ефір та 1 стрім із місця дорожньо-транспортної пригоди.

Для чого нардепу земля у центрі Тернополя?

Серед проєктів рішень є пункт про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки за адресою вул. Коперника громадянину Гевку В. Л. У випадку, якщо вказана особа Гевко Володимир Леонідович є нардепом та братом депутата міської ради Гевка Віктора Леонідовича, то під час голосування депутат повинен про це повідомити та утриматися від голосування (згідно до статті 59-1. Конфлікт інтересів ЗУ «Про місцеве самоврядування»).

 «Доступне житло»: де і кому?

Не може не потішити проєкт рішення «Про виконання «Програми будівництва (придбання) доступного житла у місті Тернополі на 2018 – 2020 роки». Подано інформацію щодо відведення земельної ділянки площею до 1,5 га під будівництво та обслуговування багатоквартирного житлового будинку за адресою вул. Героїв Чорнобиля в рамках Програми «Доступне житло» КП фірмі «Тернопільбудінвестзамовник» Тернопільської міської ради. Крім того, за минулі два роки придбано житло для 22 осіб пільгових категорій населення згідно чинного законодавства.

Додамо, що онлайн-трансляцію сесії можна буде переглянути на сторінці міського голови у мережі Facebook 5 березня, початок о 9:00.

Авторка: Наталя Небельська, журналістка Центру громадського контролю «ДІЙ!» у Тернополі.

Довідка: Центр громадського контролю «Дій!» – проект, який реалізується у 5-ти містах України (Тернопіль, Вінниця, Запоріжжя, Краматорськ, Маріуполь) за фінансової підтримки чеської організації People in Need, Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках програми «Transition Promotion Program» та Посольства Королівства Нідерланди в Україні, Посольства США в Україні. Зміст цієї статті не обов’язково збігається з їхньою позицією.

Хочете отримувати новини в месенджер? Підписуйтеся на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ чи долучайтесь до нашої групи у Вайбері Ми є також в Instagram , у facebook та  whatsapp

У Тернополі водій маршрутки №19 їздив з правами, які купив в інтернеті

Прозорий земельний ринок проти корупції: як розвиватимуться села Тернопільщини після скасування мораторію?