Чистий четвер: що потрібно робити цього дня?

Поділитися

Сьогодні, 29 квітня, українці відзначають Чистий четвер. За біблійним переказом, цього дня відбулась Таємна вечеря. Після неї Ісуса Христа заарештували.

У Чистий четвер традиційно занурюються в озеро, річку чи іншу водойму. Вважають, що цього дня вода здатна очистити та оздоровити дух і тіло. Цього дня починають прибирати оселю. Займаються пранням та іншими домашніми справами.

У помешканні цього дня не можна смітити й розкидати речі, інакше буде багато сварок. Не потрібно шкодувати за викинутими речами. З Чистого четверга до Страсної п’ятниці не можна залишати брудний посуд і замочену, але не випрану білизну. Кладуть монети у воду для миття підлоги, щоб у будинку водилися гроші.

Існує повір’я, що брудну воду після прибирання не варто виливати в межах будинку. Краще вилити її там, де нічого не росте. На дорозі чи на камені.

Після прибирання можна готувати великодні страви. Але їсти їх поки що не можна.

У Чистий четвер не варто позичати гроші й виносити з дому цінні речі. Не можна піднімати гроші з землі – вони не принесуть щастя. Заборонено сваритись та ображати людей.

Цього дня господині готували сіль для великоднього столу. Грудку загортали в ганчірку й клали в піч. Коли тканина згорала, сіль збирали й зберігали до Великодня. Вранці на Великдень господар клав цю сіль на хліб і ставив на покутті під образами. Цю сіль давали худобі при шлункових недугах.

З церкви приносили страсну свічку. Її потрібно було донести запаленою. Сажею від такої свічки малювали хрест на воротах, щоб не забігла нечиста сила. Страсні свічки селяни робили самостійно.

Люди вірили, що якщо перерахувати всі гроші в будинку тричі – сім’я буде в достатку цього року. Сонячна погода в Чистий четвер віщує теплий залишок весни.

Хочете отримувати новини в месенджер? Підписуйтеся на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ чи долучайтесь до нашої групи у Вайбері Ми є також в Instagram , у facebook та  whatsapp

Бонусы в казино — это мотивирующие на игру подарки для зарегистрированных пользователей

“Дівчинка-катастрофа” продала своє знамените фото за 488 тисяч доларів