Російські наративи в України просувають по-різному

Поділитися

Є відверті вороги, про них ми всі добре знаємо. Є менш явні, про їх злонаміреність знають далеко не всі, а дехто ними навіть захоплюється.До прикладу, після березневих протестів на Банковій, відвертий інформаційний ворог України – видання Страна.UA лише в заголовках своїх публікацій вжила чіткий пропагандистський термін «погром» щонайменше 68 РАЗІВ.

Чому саме погром? Бо термін «Погром» має єдине значення – масові насильницькі дії, спрямовані проти певної групи населення за національним чи релігійним принципом. І це точно не стосується подій біля Офісу Президента. Чому саме громадянське суспільство вчергове стало мішенню для дискредитації? А точніше та його частина, що не контролюється Аваковим чи спецслужбами.Бо це і є останній бастіон правди, який не дає продати нашу державу ворогу, хай як би це пафосно не звучало.Тому і методи боротьби відповідні – максимально залякати, позбавити можливості говорити до громадян та очорнити. Давня КГБістська метода.

Але є і менш очевидні, але не менш шкідливі інфопомийки. Ось, до прикладу, Сергій Іванов. В мене часто питають, чому я так часто на нього нападаю на своїй сторінці, нормальний, мовляв, журналіст.

Хто це?Колишній луганський прокурор, син місцевого сірого кардинала, активного учасника сумнозвісного Сєвєродонецького з’їзду депутатів 2004 року та великого друга Єфремова – одного з лідерів Партії Регіонів. Луганські знайомі кажуть, що його кар’єра в прокуратурі різко загальмувала після вчинення п’яного ДТП, в якому постраждали люди. П’яна їзда для луганського мажора була щоденною практикою.

Будучи непоганим копірайтером, з часом він набив немалу базу читачів в соцмережах і перекваліфікувався на блогера. Але прокурорську суть не проп’єш, як не намагайся. Якщо можна фабрикувати чорнуху за гроші – чому ні? 20 баксів – завжди 20 баксів, принцип той же, що і в луганській прокуратурі часів Януковича.Недобросовісних людей в навколомедійній тусовці багато і я б не звертав на нього особливої уваги, якби своєю мішенню він не обрав громадянське суспільство.

Ця особа звинувачувала друзів Каті Гандзюк в танцях на кістках, глумилась над протестним голодуванням адвокатки небесної сотні Евгения Закревская, а паралельно знімала хвалебні панегірики Ірпінській мафії, відбілювала Пашинського і здійснювала ще купу дрібного інформаційного ескорту, який йому підкидає його патрон, відомий чорнушник Вова Петров.Якийсь час тому, Іванов почав робити серію інтерв’ю на ютуб-каналі вищезгаданого Петрова. Коли я побачив, що інтерв’ю йому погодились дати немало пристойних людей, я почав публічно пояснювати цим людям, що це, як мінімум, неетично. Що це гельмінт живиться репутацією своїх гостей. Що треба мати відповідальність, врешті решт.

Глядачі бачать багато порядних людей, які на рівних розмовляють з ведучим, а з часом довіра формується і до самого ведучого.А ось використовувати довіру своєї аудиторії і є його фахом.Якщо глядач тобі довіряє, можна впарити йому багато того, за що політичні замовники готові платити.

Можна чесних називати покидьками, можна відбілювати наволоч, багато чого можна, коли твоя релігія – гроші.Маленький приклад, як це працює.Недавно Іванов присвятив мені значну частину свого відеоблогу, де 20 хвилин розповідав своїм глядачам, що ось, мовляв, мене тут критикує якийсь покидьок, а сам він хто?Гниль, яка покинула свою дружину з малою дитиною і не платить їй аліментів, – пояснює своїм читачам блогер.Я вже майже сам себе перестав поважати, аж ось згадав, що НІКОЛИ НЕ БУВ ОДРУЖЕНИМ. Та й дітей, за моєю інформацією, у мене поки немає.Ще були звинувачення, що протести я організовую, бо працюю чи то на СБУ, чи то на самого Авакова.

Коли журналісти видання Дектор Медіа попросили прокоментувати його відверту брехню, Іванов відповів, що помилки бувають, але спростовувати він нічого не збирається.Ось це і є родова ознака подібних Іванових, Петрових, Крюкових та іншої дрібної інфообслуги – правди для них не існує.Існує інтерес замовника. Якщо він при цьому суперечить інтересу держави – нестрашно, більше заплатять.І ви, коли даєте їм інтерв’ю, дивитесь ці інтерв’ю чи питаєте «а що не так з Шарієм чи Івановим?» нехай несвідомо, але допомагаєте неправді роз’їдати наше суспільство.Я довго не хотів коментувати цю історію, бо вважав це нижчим почуття власної гідності, але тепер розумію, що багатьом людям корисно буде про неї дізнатись.Суспільства, в яких не працює інститут репутації приречені на неуспішність.А інститут репутації починається саме з тебе – не споживати ворожий продукт, не дарувати ворогу частину репутації, не мовчати і пред’являти претензії навіть тоді, коли дуже не хочеться сваритись. Інакше це не працює.

Микола Виговський

Хочете отримувати новини в месенджер? Підписуйтеся на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ чи долучайтесь до нашої групи у Вайбері Ми є також в Instagram , у facebook та  whatsapp

На 15 тисяч збагатилися шахраї

Через пустощі бобрів канадське місто залишилося без інтернету