У соцмережах поширюють фейк про те, що Стенфордські вчені довели неефективність масок у боротьбі з COVID-19

Поділитися

Автори фейку стверджують, що опубліковане на сайті Національного інституту охорони здоров’я США Стенфордське дослідження доводить, що медичні маски не лише неефективні, а й шкідливі.

У соціальних мережах з’явилися фейкові повідомлення про Стенфордське дослідження, яке нібито опубліковане на сайті Національного інституту охорони здоров’я США й доводить, що медичні маски шкідливі для людини та не допомагають у боротьбі з COVID-19. Проте це неправда, пише VoxCheck.

«Це не дослідження, а лише наукова стаття, де розглядають гіпотезу. Вона нічого не доводить, до того ж містить багато неправдивих тез, які спростовують справжні дослідження. По-друге, ця стаття не пов’язана зі Стенфордським університетом, сам заклад виступає за носіння масок», — зазначають фактчекери.  

Як пише VoxCheck, у статті згадується, що її автор, доктор Барух Вайншельбойм (Baruch Vainshelboim), працює в  кардіологічному відділі системи охорони здоров’я Пало-Альто та Стенфордському університеті.

«Незалежні іноземні фактчекери вже спростовували цей фейк. У коментарі для Associated Press представник системи охорони здоров’я Пало-Альто Майкл Хілл-Джексон заявив, що Вайншельбойм там не працює. У Стенфордському університеті також публічно заявили, що не мають відношення до так званого “дослідження”. А Вайншельбойм співпрацював з ними тільки один рік ще в 2016 році, тож більше не має жодного зв’язку з університетом. До того ж Стенфорд підтримує носіння масок для стримування поширення COVID-19, додали в дописі на офіційному твіттер-акаунті», — пишуть фактчекери із VoxCheck.

Також із так званим дослідженням не пов’язаний і Національний інститут охорони здоров’я США.

«Стаття про шкоду масок опублікована в журналі “Медичні гіпотези” (“Medical Hypotheses”) — одному з понад 5000 видань, які налічує PubMed. І не всі ці видання публікують дослідження: у деяких розміщують лише коментарі, огляди чи медичні гіпотези. Це так звані “теоретичні статті”. У журналі “Медичні гіпотези” публікують статті, “які описують теорії та ідеї, підкріплені багатьма спостереженнями, і деякі гіпотези, лише фрагментарно підкріплені експериментами”. Відтак неправильно стверджувати, немов теоретична стаття Вайншельбойма що-небудь довела — це тільки його гіпотеза», — додають фактчекери.

Крім цього, у поширеній статті йдеться, що носіння масок жодним чином не стримує поширення коронавірусу. Однак справжні дослідження показують, що маски блокують поширення вірусних частинок від заражених людей. 

Нагадаємо, раніше у соціальних мережах поширювали фейкові повідомлення про брехливість статистики захворюваності на коронавірус. Ці повідомлення містили цитату, яку приписують лауреату Нобелівської премії миру доктору Денісу Муквеге з Конго. Повідомляється, що він нібито покинув групу з реагування на COVID-19 через прохання сфабрикувати статистику захворюваності. 

Хочете отримувати новини в месенджер? Підписуйтеся на наш ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛ чи долучайтесь до нашої групи у Вайбері Ми є також в Instagram , у facebook та  whatsapp

Нарешті мізки українців очистяться від телелайна Коломойського, Фірташа, Льовочкіна, Пінчука, Порошенка, Суркіса, Медведчука, Ахметова

На Тернопільщині СБУ провела антитерористичні навчання