Чого не зробиш заради популярності: співак Віктор Павлік розповів про роман своєї бабусі з польським євреєм

Поділитися

Колись популярний співак Віктор Павлік ніколи не бачив свого діда, розстріляного фашистами за часів Другої світової війни. Але він, як і раніше, вірить, що на світі є люди, у жилах яких тече кров його рідної людини. З проханням допомогти знайти родичів по батьковій лінії співак звернувся до програми «Жди меня. Україна». Артист поділився сімейною таємницею в новому випуску проекту на телеканалі «Інтер».

«Моя історія досить цікава, – розповів Віктор Павлік в ефірі «Жди меня. Україна». – По батькові я Франкович. А Франек – польське ім’я. Є вагомі підстави вважати, що бабуся народила мого тата від пана, у якого працювала в 1938 році. Він був польським євреєм, мав дружину та двох синів – Яцека та Віцека. Моя бабуся тоді працювала в панському маєтку батрачкою: доглядала його дітей, готувала, прибирала. Потім вона розповідала нам, що будинок у Теребовлі, де народився мій батько і де й досі живе моя мати, подарував їй польський пан. Певно, не просто так подарував».

 

Відтоді минуло багато часу. «Щоб переконатися у своїх здогадах, я зробив генетичний аналіз в Ізраїлі, – продовжує співак. – Він показав наявність 5% єврейської крові та майже 50% – польської, що ще більше підтверджує той факт, що мій батько – поляк, а мій дід і є той польський пан».

 

На жаль, ані імені, ані прізвища свого діда Віктор Павлік не знає. Під час Другої світової війни євреї були об’єктом знищення, яке проводилося нацистською Німеччиною. «Коли під час війни до Теребовлі прийшли німці, всіх євреїв, зокрема й панську сім’ю, розстріляли. Де саме це сталося – ніхто з жителів села не знає. Бабуся після війни не любила згадувати ті часи, ім’я пана залишилося мені невідомим».

 

За словами співака, навіть через десятиліття він має надію, що за допомогою програми зможе знайти рідних по лінії діда і прадіда.

 

На Тернопільщині розпочинається обласний відеоконкурс “Не лінуйся! Рухайся!”

0

На концерт Ірини Федишин у Тернополі нагнали бюджетників