Цікаві факти про бджіл та українців

Поділитися

Увесь цивілізований світ цікавить, як українці організували таку успішну оборону від російського загарбника, оборону, яка зупинила наземний штурм армії, що колись вважалася найпотужнішою армією Європи.

Одне пояснення, здається, резонує: українці – бджоли.

Бджоли не жалитимуть, якщо ви їм нічим не загрожуєте. Якщо підійти до вуликів упевнено, з належною повагою, вони навіть поділяться медом. Бджолярі з добрими намірами можуть брати його без маски й рукавичок.

Бджоли працюють. Вони збирають пилок і нектар, переносять вантаж у своїх «саках» на відстані до 3 км від квітів до вулика. Після прибуття вони вивантажують зібране «кімнатним» (вуликовим) бджолам, які за допомогою хіміко-механічних процесів висушують пилок/нектар, перетворюючи на мед. Виглядає, що вони розуміють процес без навчання, або, можливо, ми просто ще не відкрили для себе їхню феноменальну освітню систему. У будь-якому разі бджоли знають свою справу! І ефективність їхньої горизонтальної співпраці не має собі рівних.

Бджоли люблять соняшники, позаяк ті дають величезну кількість пилку. Бджоли особливо активні, коли небо чисте. Якщо ви не зрозуміли натяку, скажу зрозуміліше: бджоли щасливі, коли земля вкрита жовтими квітами, а небо вгорі блакитне. Ці два кольори, безсумнівно, створюють особливо мотиваційне тло для їхньої продуктивності.

Навіть якщо ви ведмідь, не встромляйте кігті у вулик! Ви можете вважати себе великим і могутнім звіром, але не чіпайте бджіл! Нападати на їхній вулик – дуже погана ідея.

Бджоли, які захищають свій вулик, не потребують жодних інструкцій, жодного формального керівництва. Вони самоорганізовуються. Кожна бджола готова померти за свій вулик, і вона, здається, точно знає, куди вжалити, щоб отримати максимальний ефект. Між іншим, укус бджоли болісний для жертви, але смертельний для бджоли. Самопожертва та спонтанна організація здаються генетично запрограмованими.

І насамкінець: бджоли оплакують своїх померлих.

16 березня Президент Володимир Зеленський підписав указ, згідно з яким щоранку о 9-й годині на всій території країни проводиться хвилина мовчання на згадку про українців, які віддали свої життя за наш «вулик» – за всіх наших полеглих солдатів, за наших мирних жителів, за наших дітей.

Цей народ непереможний!

© Михайло Винницький

🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО БДЖІЛ:

🐝 Бджоли – природжені математики. Коли вони починають будувати соти, то завжди дотримуються точних розмірів, наприклад, кут комірки дорівнює 109 * 28 градусів, завжди.

🐝Бджола, як і мураха, може переносити вагу, яка в кілька разів перевищує її власну масу.

🐝У бджіл дуже розвинений нюх. Вони здатні «відчути» запах квітів за кілометр від себе.

🐝Збираючи мед, одна бджолосім’я в стані пролетіти за день сумарну відстань, рівну довжині екватора.

🐝До вулика бджоли «доносять» нектару в кілька разів менше, ніж зібрано. Відбувається це тому, що під час роботи вони підкріплюють нектаром і свої сили. Простіше кажучи – частину з’їдають самі.

🐝У бджіл є своя мова, якою вони спілкуються між собою. Це мова жестів, рухів тіла. Також вони виділяють спеціальні феромони.

🐝Бджола старша за людину на 50 – 60 тисяч років. Ще первісна людина знала смак меду й уміло використовувала його у своїх цілях.

🐝Бджільництво зародилося в Південній Азії. Саме там учені знаходять перші згадки про нього.

🐝Мед підвищує захисні функції організму. Адже в його склад входить мало не половина таблиці Менделєєва: залізо, марганець, мідь, кальцій, хлор, двоокис кремнію, алюміній, фосфор, магній, натрій.

🐝Віск, що виробляється бджолами, має різне призначення. Один використовується для захисту їхнього тіла від вологи, а інший – для будівництва вуликів.

🐝Близько 80% всіх квітучих рослин не будуть мати плодів без запилення, яке переважно залежить від бджіл. Бджола за день запилює 7000 квіток.

🐝Влітку бджоли живуть в середньому тільки 5-6 тижнів. Таким чином, протягом літа, склад бджіл у вулику може оновлюватись декілька разів.

🐝За своє життя робоча бджола виробляє тільки близько 0.8 грам меду, або тільки приблизно 1/12 чайної ложки. Сила бджіл в їх кількості.

🐝У бджоли п’ять очей. Три у верхній частині голови і двоє попереду. В силу особливостей свого зору вони найкраще бачать квіти синього, білого і жовтого кольорів.

🐝Це єдина комаха, яка виробляє їжу, яку їдять люди.

🐝Крила у бджіл здійснюють приблизно 11400 рухів на хвилину, внаслідок чого при їх польоті можна почути характерне дзижчання.

🐝Бджоли навіть у темряві можуть відчувати, де сонце.

🐝Дорогу в свій вулик бджоли знаходять виключно за магнітними полями. Якщо перенести вулик на 2 метри в бік, то бджоли які прилетіли будуть сідати на землю.

🐝Бджолина матка ніколи не жалить людину, навіть коли вона завдає їй болю, але при зустрічі зі своєю суперницею вона з люттю пускає в хід жало.

🐝В колонії бджіл може бути до 80 тисяч особин і керує ними всього одна королева.

🐝У бджолиній зграї повністю розподілені функції і кожен знає свою роботу.

🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼

Запрошуємо переглянути й інші фото-колажі на на нашій сторінці. Намагаємося у цей час особливо підтримати позитивом. Приєднуйтеся до нас!

🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼

#УкраїнаПереможе
#StrongerTogether
#моякраїна

Кремлівського карлика планують отруїти

Російські олігархи потерпають від санкцій та хочуть зупинити Путіна