Біля Збаража може статися екологічна катастрофа

Поділитися


Вчора, 14 червня, біля ставка у селі Базаринці, що входить до Збаразької територіальної громади, відбулась зустріч небайдужих краян з міським головою Збаража Романом Полікровським. Люди переживають, що через гідроспороду, яка є в аварійному стані, загине риба у ставку. Адже протягом кількох тижнів вода із водосховища витікає і воно швидко міліє. Член громадської організації «Скеля» Володимир Сосновий, Дмитро Мельничук із громадської спілки «Збаразький спортивно-рибальський клуб» та інші небайдужі краяни почали звертатись у різні інстанції, щоб виправити ситуацію.

Став орендує збаразький цукровий завод, який входить у ТзОВ «Радехівський цукор». Влада зацікавлена у його роботі, адже свого часу це був найбільший платник податків в їхній окрузі. Підприємство планує відновити роботу. Це податки і наповнення казни грішми у час російсько-української війни. Звісно, тому чиновники будуть “трясти штаньми” перед власниками і керівництвом підприємства.
Ремонт гідротехнічної споруди передбачено з 20 червня. Але до того часу, ймовірно, став сильно обміліє, ікра з цьогорічного нересту загине, а за якийсь час і вся риба. Люди не хочуть це допустити. Як і спуску води під час ремонтних робіт.

Але й закласти гідроспоруду (дамбу) мішками із глиною теж не вихід. Адже якщо вода «знайде вихід» і прорветься до ставка у Збаражі, що нижче за течією, постраждають мешканці прилеглих до водойми будинків.

А ТАК ВИГЛЯДАЄ ВЖЕ ЗМІЛІЛА ЧАСТИНА ЦЬОГО Ж СТАВУ БІЛЯ БАЗАРИНЦІВ

Громадськість також радилась, чи писати заяву в поліцію та інші контролюючі органи на орендаря ставка, який довів ситуацію до такого стану. Ймовірні збитки лише через загибель риби можуть обраховуватись навіть не сотнями тисяч, а мільйонами гривень.
На зустріч були запрошені й представники місцевого цукрового заводу, але вони не прийшли. Чи проігнорували. Про що говорили громадські активісти, міський голова Збаража та просто небайдужі селяни – можна переглянути у відеозаписі.
Про розвиток подій навколо критичної ситуації з водосховищем у селі Базаринці ми будемо інформувати у подальших матеріалах.

Біткоїн втратив ще 10% вартості: на ранок вівторка впав до 22 690 доларів

Чеський перевізник RegioJet, запускає регулярний рейс між Прагою та Києвом через Тернопіль