У Чорному морі перебувають 5 російських кораблів і підводний човен із 44 ракетами типу “Калібр”

Поділитися

У Чорному морі сьогодні перебуває 5 російських надводних кораблів і підводний човен, споряджені 44 крилатими ракетами типу «Калібр», тож загроза з моря для Півдня України та інших регіонів зберігається.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону повідомила керівник об’єднаного координаційного пресцентру сил оборони Півдня Наталя Гуменюк.

Корабельне угруповання ворожих сил постійно чатує в північно-західній частині Чорного моря… Вони загнали всі цивільні судна в порти України та не дозволяють здійснювати судноплавство в цій частині Чорного моря під загрозою застосування зброї. Зокрема, постійно курсуючі там ракетоносці і підводні човни також споряджені крилатими ракетами. Станом на ранок сьогодні в цій частині Чорного моря перебуває 5 надводних кораблів і підводний човен, споряджені 44 крилатими ракетами типу «Калібр», – сказала Гуменюк.

За її словами, ці ракети становлять загрозу не тільки південним регіонам і узбережжю, а й іншим областям України, адже їх дальність ураження наземних цілей становить понад 2 тисячі кілометрів.

«Крім того, там баражують три великі десантні кораблі. Наразі погода на нашому боці, штормова погода не дозволяє висадити десант», – заявила керівник пресцентру.

Вона зауважила, що суттєву небезпеку становить і вороже замінування акваторії Чорного моря.

«Мінна небезпека зберігається… Тільки той, хто замінував море, може знати і кількість цих мін, і місця їх розташування. Тому саме росія повідомила свого часу, що акваторія Чорного моря – виключна морська економічна зона, по ній розставлені міни, понад 400 штук… І штормова погода – це підвищення загрози. Тому що міни, якщо вони якірні, зриває з кріплення, і вони, вільно дрейфуючи, можуть прибиватися до берега», – наголосила Гуменюк.

У цьому зв’язку вона нагадала про випадки виявлення мін поблизу Румунії, Туреччини, а також біля берегів Миколаївщини та Одещини.

За словами речниці, в більшості випадків українські військові встигають виявити міни і контрольовано знищити, однак є випадки, коли міна детонує самостійно, безконтрольно, при цьому сектор її ураження становить понад 100 м, повідомляє Громадське радіо

Наївні тернополяни дарують подарунки пропагандистам Коломойського

Українців очікує інфляція: від 24 лютого Нацбанк надрукував 190 мільярд гривень