Менопауза – все про клімакс у жінок та чоловіків

Поділитися

Менопауза – це всього лише черговий етап у житті жінки, в якому неодмінно знайдеться місце позитиву. Менопауза – природний біологічний процес. ☝️Для цього періоду характерні різноманітні клімактеричні розлади (припливи, підвищена пітливість, головні болі та порушення сну, перепади тиску, емоційна та психологічна нестабільність, вагінальні проблеми, знесилення, зниження лібідо, втрата пружності шкіри, поява зайвої ваги та інше). 🧑‍⚕️Вони мають загальну причину – зниження рівня жіночих гормонів.
💁🏻‍♀️Менопауза не настає раптово. Хоча багато жінок не помічають ніяких змін в організмі за винятком відсутності менструації, більшість відзначають, що симптоми, які раніше передували початку місячних, повністю зникають або ж змінюється їх інтенсивність. 👩‍🦳Незважаючи на те, що у більшості жінок менопауза настає у віці 45-55 років, в деяких випадках вона може з’явитися значно раніше. Якщо це відбувається у жінок до 40 років, то вважається передчасною.
👩‍⚕️Симптоми менопаузи у жінок
🔸Припливи – найбільш поширений і найбльш стресогенний симптом менопаузи. ☝️Вони виникають у зв’язку зі зміною чутливості терморегуляторного механізму в головному мозку, що обумовлено падінням рівня естрогенів. Припливи спостерігаються більш ніж у 80% жінок, починаються задовго до того, як менструації припиняються, і можуть тривати протягом декількох років і після їх закінчення. 👉Як правило, вони найбільш інтенсивні протягом 1-2 років перед припиненням менструацій. Частота припливів варіює і може становити від одного до 20 і більше в день. Тяжкість їх прояву також різна.
🔸Нічна пітливість – це прояв припливів дуже сильної інтенсивності. У деяких випадках через них жінки прокидаються вночі, іноді їм доводиться кілька разів вставати.
🔸Мігренеподібні головні болі виникають під впливом зниження рівня естрогенів, у зв’язку з чим їх інтенсивність і періодичність може варіювати протягом менопаузи. Безсоння (інсомнія) також часто супроводжує менопаузу.
🔸Емоційні розлади притаманні не тільки періоду менопаузи, однак більшість жінок страждають від них саме в цей час. Найчастіше виникають дратівливість, відчуття пригніченості, втоми.
💁🏼‍♀️У деяких жінок зниження рівня естрогенів може привести до вагінальних і уринарних проблем (проблеми сечовипускання). Прояви таких порушень різноманітні:
🔳 Вагінальна сухість;
🔳 Болючість при статевих контактах (диспареунія);
🔳 Прискорене сечовипускання;
🔳 Нетримання сечі;
🔳 Цистит (запалення сечового міхура);
🔳 Вагінальні порушення (свербіж, виділення);
🔳 Пролапс (часткове випадання назовні внутрішніх статевих органів).
Зниження рівня естрогенів призводить до втрати білка колагена, необхідного для побудови шкіри, тому вона стає тоншою і сухішою. Найбільш серйозним наслідком процесів, що відбуваються в організмі, є остеопороз. Для цього захворювання характерні зменшення щільності і маси кісткової тканини і, як результат – підвищена крихкість кісток, переломи. До 75 років, якщо не вживати ніяких заходів, більшість жінок втрачає до 50% своєї кісткової маси.
Кальцій – це найважливіший мікроелемент в побудові кісткової тканини від народження до старості, особливо необхідний жінкам. Але, на жаль, вони отримують з їжею значно менше кальцію, ніж потрібно за фізіологічними нормами (в 31-50 років – 1000мг/добу). Спеціальні вітаміни і мінерали для корекції симптомів клімаксу – оптимальна альтернатива замісній гормональній терапії (ЗГТ). Для захисту здоров’я в період менопаузи необхідні раціональне харчування, а також додаткове підживлення у вигляді вітамінів і мікроелементів, оскільки навіть саме правильне харчування не покриває потреби організму в цих речовинах. І що дуже важливо – необхідне додаткове джерело естрогенів для підтримки гормонального балансу.
Особливості клімаксу у чоловіків
Чи буває у чоловіків клімакс?
Медицина на це питання дає однозначну ствердну відповідь. У чоловіків ця перебудова, зазвичай, перебігає м’якше і починається дещо пізніше, ніж у жінок, – в 50-60 років. ☝️Коли вироблення тестостерону знижується, перебудовуються функціональні зв’язки між центральною нервовою системою, ендокринною системою і статевими залозами, в організмі порушується гормональна рівновага. Це – андропауза. Симптоми можуть бути такими ж, як і у жінок при клімаксі, тобто: припливи, надмірне потовиділення, гіпертонія, нестача повітря, задишка. Також, чоловіки при дефіциті тестостерону швидше стомлюються і відчувають себе втомленими навіть тоді, коли сильно не перенапружувались.
Щоб не зіткнутися з подібними проявами старіння, чоловікові необхідно ще до 40 років долучитися до здорового способу життя, розпрощатися з шкідливими звичками, якщо такі мають місце бути, почати активно займатися спортом і піклуватися про своє здоров’я. Для забезпечення нормального обміну речовин варто звернути увагу на додаткові джерела важливих для обміну речовин вітамінів та мінералів. Це можуть бути спеціальні комплекси.

Як підготуватись до складної розмови?

В YouTube з’являться імена користувачів